Pet stvari koje psi ne podnose

Vlasnici pasa retko žele da iznerviraju svoje ljubimce. Ali, nažalost, mnogi nesvesno, skoro svakodnevno, izlažu svoje pse stvarima koje životinje ne vole.

Na primer, ne bi uvek trebalo da smatrate da je dobar znak to što pas zatvara oči kad ga tapšete po glavi. To uopšte ne znači da uživa u trenutku – nego verovatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

U većini slučajeva vaš pas će takve vrste iritacije ‘prećutati’ ili će pokušati da pošalje diskretne signale nelagode govorom tela. Na nesreću, mnogi od nas to ne uoče. Ali stručnjaci za dobrobit životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

1. Duvanje u nos ili uši psa

Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno da duvaju u njušku psa kako bi videli ‘simpatične’ izraze. Ali našim četvoronožnim prijateljima to nimalo nije zabavno. Osećaju se neprijatno zbog tog čudnog ponašanja i počeće da se povlače i izbegavaju vašu blizinu.

2. Gledanje bez treptanja

To je za psa preteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbegavati gledanje u oči.

3. Zagrljaji

To može da se čini kao izraz ljubavi, ali u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zevati, polizati njušku ili potisnuti uši unazad kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite zarobljene u zagrljaju.

4. Neobično ponašanje

Kao životinja čopora, pas ceni jasna pravila i ne razume izuzetke. Na primer, ako im nikad ne dozvoljavate na kauč, ali to učinite kada ste bolesni – zbunjujete ih. Doslednost je važna.

5. Šetnja istim putem

Psu će postati dosadno, naročito ako ne sme da zastane i njuška okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i veštine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.