U trendu

Prave male pametnice: Ovo su najinteligentnije rase mačaka

Mačke su poznate kao prilično pametne životinje. Međutim, veruje se da neke rase mačaka imaju veći mozak od drugih, pa su stoga i inteligentnije. The Discerning Cat otkriva koje su to rase.

1. Abisinska mačka

Ove mačke su atletske građe, okretne i nežne prema ljudima. Vrlo su inteligentne i učestvuju u porodičnim aktivnostima. Obično ne vole da sede u krilu čoveka, ali to ne znači da ne uživaju u pažnji svojih gospodara. Vole i društvo drugih životinja.

2. Sijamska mačka

Ima jednobojnu belu, plavkasto-srebrnu ili krem dlaku sa smeđim obeležjima na licu, repu, nogama i ušima. Krzno joj je vrlo kratko i svilenkasto. Vrlo je elegantnoga i vitkoga tela, na tankim, dugim nogama. Oblik glave je dosta ravan, njuška klinastoga oblika, a uši dosta velike u poređenju s glavom. Uvek ima plave oči. Ove mačke su aktivne, energične i vrlo društvene. Vole ljude, umiljate su i mazne, a ponekad se čini kao da vam nešto pričaju.

3. Škotski fold

Škotski fold osvaja izgledom jer zbog velikih očiju i sklopljenih ušiju i u odrasloj dobi izgleda poput mačića. Ne boje se buke i voli decu i maženje. Međutim, ne voli da provodi vreme u krilu čoveka i ponekad razvije loša ponašanja pa lovi stopala ljudi i grebe tapete.

4. Persijska mačka

Persijske mačke su pametne, mirne i ćutljive. One ne mijauču, već sede pored vas i čekaju da im date ono što im treba. Vole da se maze i vezuju se za porodicu s kojom žive.

5. Korniš rex

Korniš rex je aktivna i susretljiva mačka, a neki kažu da je poput psa. Uživa u igri i interakciji s ljudima.

6. Turska angora

Turska angora mačka izuzetno je inteligentna i privržena, voli da bude u centru pažnje, igra se i mnogo „razgovara“ s ljudima. Voli različite igre, a ponekad je i pomalo nestašna.

7. Balinezijska mačka

Balinezijska mačka je u osnovi dugodlaka verzija sijamske mačke. Sklona je istraživanju svega što rade ljudi. Obično se dobro slaže sa svojom porodicom, ali može da upadne u nevolje istražujući dom, posebno ako okruženje nije mentalno dovoljno izazovno.

8. Bengalska mačka

Bengalska mačka je najpoznatija po svom krznu koje šarom podseća na jaguarovo ili leopardovo. Vrlo je inteligentna, atletske građe i pomalo divlja. Voli da trči, skače, penje se i igra. Potrebno joj je puno prostora za igru, kao i za mentalne izazove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)