U trendu

Psi znaju ko je dobar, a ko loš čovek – i upozoriće vlasnika

Istraživanje objavljeno u časopisima Neuroscience i Biobehavioural Reviews je pokazalo da su psi sposobni da prepoznaju je li neko dobra osoba, prenosi Metro. Oni, naime, mogu da procene ponaša li se neko bezobrazno prema drugoj osobi.

Izgleda da psi imaju ugrađeni detektor za bezobrazne i zle ljude.

Mali pametni ljubimci koriste ove informacije kako bi se znali postaviti u komunikaciji s ljudima, uključujući i vlasnike ako su nepristojni ili bezobrazni prema nekome.

Kako bi proverili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć od dva istražitelja koji su bili s njima.

U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagujući, dok je drugi direktno odbio da pomogne.

U oba slučaja je kraj scenarija bio takav da istraživači ponude psu poslasticu.

I sad stvari postaju interesantne:

U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugog istraživača.

U drugom slučaju, gde je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom procentu ignorisali istraživača i zanemarili datu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temelju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posledica njihovog ponašanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.