U trendu

Rođeni zaštitnici: 10 rasa pasa koje svoj dom čuvaju bolje od alarma (foto)

Određene rase cenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i porodicu. Želite li pored sebe da imate odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći i zaštititi vašu porodicu, ovih deset rasa pasa ili mešanaca tih pasmina biće nepogrešiv izbor, piše Zadovoljna.hr.

Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali obezbedite im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

1. Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari veliki su čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom „čoporu“. Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna rasa ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare lako je timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno ustaljenom mišljenju, dobri su i s decom.

2. Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od rasa uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara, i rotvajleri vole da budu aktivni te ih je zbog njihove kratke dlake lako timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

3. Doberman

Za samo nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih rasa postaće vaš najodaniji životni suputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

4. Bulmastif

Rasa nastala ukrštanjem buldoga i mastifa, bulmastif, originalno je uzgojen u Engleskoj za pronalazak i savladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati da se digne dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su poznat i kao izrazito pametni, hrabri i neustrašivo odani psi.

5. Američki stafordski terijer

Može delovati pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford i te kako ima snage i žara da obrani svoju porodicu kada je potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj će čovek biti centar njegova sveta.

6. Kuvas

Zbog svoje bele „paperjaste“ dlake ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. Činjenica da je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda govori puno o tome koliko je taj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilan odgoj kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode – slatku i opuštenu.

7. Akita

Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ta japanska rasa uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

8. Džinovski šnaucer

Dominantna i privržena rasa, džinovski šnaucer, pas je ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zaštiti svoju porodicu. Vlasnik džinovskog šnaucera mora svom ljubimcu da omogući puno fizičke i mentalne stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

9. Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom – u Africi je ta rasa uzgajana i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

10. Collie

Najslavniji collie na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku. Collie je pas blage naravi koji retko pokazuje znakove agresije, osim kada oseti da njegovoj porodici treba zaštita. Na glasu je i kao jedna od najinteligentnijih pasmina na svetu, koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici te predivne i prijateljski nastrojene rase dobro se slažu s decom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.