Šta mačka pokušava da vam kaže kada se trlja uz vaše noge?

Šta vaša mačka pokušava da vam kaže kada se trlja uz vaše noge? Iako postoji nekoliko različitih razloga za ovaj gest, uopšteno je znak njihove ljubavi i predanosti prema vama.

Pravo na vlasnika i okolinu

Mačke se oslanjaju na svoje čulo mirisa kako bi dobile informacije o svetu oko sebe. Imaju žlezde na bradi, obrazima, čelu i čak na šapama koje luče feromon. Ovaj feromon je bez mirisa za ljude, ali ga drugi psi i životinje lako mogu osetiti. Ovi feromoni drugim životinjama govore mnogo toga o mački koja ih je ostavila za sobom, piše The Spruce Pets, a prenosi N1.

To može uključivati ​​informacije o tome da li je mačka muško ili žensko, da li je kastrirana i čak u kakvom je raspoloženju mačka bila u tom trenutku. Kada dođete kući s posla ili obavljate poslove, možda na koži nosite mirise drugih mesta ili čak mirise drugih životinja. Kada se vaša mačka trlja uz vas, mogla bi da pokušava da ostavi svoj miris na vama, označavajući vas kao svoje vlasništvo.

Drugim rečima, mačka drugim mačkama i životinjama poručuje: “Ovaj čovek pripada meni!” Ovo je vrsta teritorijalnog ponašanja koje ukazuje na to da mačka želi da imaju snažnu vezu s vama.

Poziv na maženje i pažnju

Kada vaša mačka počne da se trlja uz vaše noge kad se vratite kući nakon dugog dana na poslu, verovatno želi vašu pažnju. Možda samo želi svoju večeru, ali takođe bi moglo znači da želi da se igrate ili da je mazite.

Mačke koje posebno žele da se maze mogu pokazati specifičnu vrstu trljanja glavom. Ako se vaša mačka trlja uz vaše noge, pružite joj ruku. Ako vaša mačka trlja glavu o vašu ruku, verovatno želi da je pomazite.

Izražavanje nežnosti

Kao što smo već spomenuli, trljanje glave je često ponašanje koje, kada se izvodi na osobi, obično znači poziv za maženje. Takođe je znak da se mačka oseća sigurno i opušteno oko osobe uz koju se trlja. To takođe znači da su srećne i zadovoljne u svom okruženju. Samouverene i vesele mačke imaće mekano lice bez napetosti oko očiju, ušiju ili brkova. Takođe će možda napraviti nekoliko sporih treptaja. Telo će im biti opušteno, ponekad će čak ležati na boku ili leđima.

Mačke se mogu trljati uz vaše noge iz različitih razloga. Bez obzira na to da li je to način označavanja teritorije ili način privlačenja vaše pažnje, u osnovi je izraz nežnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.