Ulice prepune izmeta pasa, a za godinu dana napisana samo jedna kazna

Zakonom je propisano da vlasnik mora očistiti za svojim kućnim ljubimcem, ali mnogo je onih koji tone čine, zbog čega su gradska šetališta i parkovi puni životinjskog izmeta. Kazna za nesavesne vlasnike iznosi 10.000 dinara, a od početka godine napisana je samo jedna.

Pripadnici Komunalne milicije do 1. decembra evidentirali su 39 postupanja, odnosno kontrole komunalnog reda koji se odnosi na prljanje javnih površina čiji su vinovnici kućni ljubimci i to uglavnom u centralnim gradskim opštinama, prenose Novosti.

– Primljene su 34 prijave, urađeno je i pet kontrola komunalnog reda, prilikom kojih je izdat jedan prekršajni nalog i izvršeno jedno prosleđivanje nadležnom organu – objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije. – Mi ćemo i ubuduće, u skladu sa svojim ovlašćenjima, sprovoditi kontrolu navedene oblasti.

Ipak, iako je kazni malo, neprijatnih prepreka na ulicama i trotoarima je sve više, što svedoči samo o neodgovornim vlasnicima. Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tačnije Uprave za veterinu, u Beogradu ima oko 43.000 registrovanih vlasničkih pasa. Brojke koje svedoče o napuštenim ljubimcima, koji lutaju gradskim ulicama, uvećavaju se svakog meseca.

Zvanični podaci ne postoje, a kapaciteti postojećih azila odavno su ispunjeni. Kako bi se u prestonici poboljšala situacija, gradske vlasti su imale nameru da uvedu obavezno čipovanje i uzimanje DNK da bi se smanjio problem fekalnog otpada kućnih ljubimaca po ulicama. Uprkos najavama, projekat ni posle godinu dana još nije zaživeo. Tada je bilo reči i da će se rigoroznije kažnjavati svi oni koji svoje ljubimce vode bez povoca i puštaju u gradske parkove, iako su otvoreni posebni za ljubimce.

Groblje u Bloku 51

Radovi na izgradnji prvog groblja za ljubimce koje će se nalaziti u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose, počeće uskoro. Iz budžeta Grada za ovaj projekat izdvojeno je 1,5 miliona evra, a kompleks će se prostirati na hektar i po. Groblje kućnih ljubimaca imaće 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto svog kućnog ljubimca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.