U trendu

Za ovu rasu pasa sigurno niste čuli, a krasi je puno zanimljivih osobina (foto)

Norveški lovac na ptice potiče sa stenovitog ostrva Værøya u Norveškoj. Ova jedinstvena rasa jedina je stvorena za lov na tupike, ptice čiji je lov danas zabranjen.

Na prvi pogled norveški lovac na ptice izgleda kao tipični severni pas sličan špicu, s trouglastim ušima, zakrivljenim repom i gustim dvostrukim krznom. Međutim, detaljan pregled otkriva nekoliko jedinstvenih karakteristika o kojima piše Američki kinološki klub.

Norveški lovac na ptice ima šape sa šest potpuno funkcionalnih prstiju pomoću kojih se lakše penje po stenama. Njegov vrat i zglobovi su izrazito fleksibilni kako bi se mogao provlačiti kroz uske tunele. Iako skoro svi psi mogu da mrdaju ušima, norveški lovac na ptice može potpuno da zatvori ušni kanal kako bi ga zaštitio od vode i prljavštine.

Briga o ovoj rasi

Norveški lovac na ptice je uglavnom zdrava rasa, a odgovorni uzgajivači testiraju svoje pse na očne poremećaje i probleme s kolenima. Potrebno mu je redovno četkati zube pastom za zube namenjenoj psima. Redovne posete veterinaru radi pregleda i kontrole parazita pomažu da obezbedite dug i zdrav život psa, a životni vek mu je između 12 i 14 godina.

Što se tiče održavanja krzna, norveški lovac na ptice ima gornju dlaku i poddlaku koje nije teško održavati. Potrebno mu je nedeljno češljanje kako bi se rešio prljavštine i otpale dlake. Uši mu treba redovno pregledati i po potrebi čistiti. Isto tako, noktima je potrebno skraćivanje ako se ne troše prirodno jer predugi nokti mogu psu uzrokovati nelagodu i probleme u hodanju i trčanju, piše Index.hr.

Norveški lovac za ptice izrazito je aktivan pas i ima srednji do visok stepen energije. Najsrećniji je kada ima priliku da svakodnevno učestvuju u nekom obliku fizičke aktivnosti. Uživaće u brzoj, 30-minutnoj šetnji ili trčanju s vlasnikom.

Ovo je vrlo osetljiva rasa i može razviti probleme s poverenjem, zbog čega treba izbegavati stroge metode treninga. Preporučuju se rana socijalizacija i kursevi za štence kako bi se osiguralo da pas odraste u dobro prilagođenog i dobro dresiranog ljubimca. Rasa je izuzetno inteligentna i pametna, a uz to nežna i vesele naravi.

Ishrana ovog psa treba se sastojati od kvalitetne hrane za pse, ili komercijalno proizvedene ili pripremljene kod kuće uz odobrenje vašeg veterinara. Ishrana treba biti primerena dobi psa (štenac, odrasli ili stariji pas). Neki psi skloni su debljanju, stoga je potrebno paziti na unos kalorija. Poslastice mogu biti važan alat u treningu, ali preveliki broj njih može uzrokovati gojaznost. Čista, sveža voda treba biti dostupna u svakom trenutku.

Norveški lovac na ptice je izuzetno zanimljiva i jedinstvena rasa pasa, stvorena za specifičan zadatak lova na tupike. Iako za taj posao više nije potreban, norveški lovac na ptice se savršeno prilagodio savremenom životu kao ljubazan i energičan kućni ljubimac. Svojim jedinstvenim karakteristikama i inteligencijom ovaj pas donosi mnogo radosti i zabave u život svog vlasnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.