Zanimljive činjenice o tek rođenim mačićima

Od trenutka kad dođu na svet, mačići imaju potrebu da rastu, napreduju i izrastu u zdrave socijalizovane mačke.

Ako govorimo o mačićima koji su kućni ljubimci potrebno je da znamo neke činjenice o ovim malim pufnicama kako bi mogli da im pomognemo u njihovom naumu, piše Petface.

Težina mačića na samom rođenju iznosi od 85 i 110 gr.

Posle toga, prosečno dobijaju na težini oko 100 grama nedeljno. To znači da, ukoliko se pravilno razvija, mače sa navršenih mesec dana starosti prosečno treba da teži oko 450 grama.

Mačićima je potreban kolostrum

U prvih 24 – 48 sati nakon rođenja, sisanjem, mačići dobijaju kolostrum od svoje majke. Ovo prvo mleko sadrži dragocene supstance koje ojačavaju imunološki sistem mačeta. Na taj način novorođeno mače dobija dodatnu zaštitu protiv raznih patogena koji mu prete u novoj sredini.

Mačići ne mogu da regulišu svoju telesnu temperaturu

Mačićima je neophodan izvor toplote u prve četiri nedelje života. Idealno je ukoliko je to majčino telo kao i tela braće i sestara. Temperatura prostora u kojem žive mačići ovog uzrasta treba da bude oko 32° Celzijusa.

Rađaju se slepi i gluvi

Mačići se rađaju sa zatvorenim očima i ušnim kanalima. Oči se otvaraju posle 7 – 14 dana od rođenja, a počinju da čuju između 10. i 14. dana. I još nešto – svi mačići imaju plave oči.

Moraju da jedu svaka dva do tri sata

Otprilike kao i naše bebe. Problem je kada ih ima više od šest do sedam i iz nekog razloga treba da se hrane ručno. Ako ih hranite na bočicu, držite ih okrenute na stomaku, a ne na leđima kako ne bi došlo do aspiracije mleka u disajne puteve. Mačići koji ne dobijaju dovoljno hrane mogu da pate od niskog nivoa šećera u krvi što može biti opasno po život.

Ne mogu samostalno da koriste toalet

Mačići se moraju stimulisati da mokre i defeciraju. To ne rade samostalno. U prirodnom okruženju, mačići međusobno ližu zadnji kraj ili im to radi majka. Ukoliko ste prisiljeni da samostalno odgajate siročiće, koristite navlaženu vatu kako bi im stimulisali fiziološke radnje.

Zubi počinju da im rastu sa tri nedelje starosti

Ovi mlečni zubi počinju da se menjaju stalnim zubima u uzrastu od oko 14 nedelja. Sa napunjenih šest meseci mačići imaju sve stalne zube.

Počinju da se igraju sa četiri nedelje

Mačići počinju da stoje na svojim nogama sa oko 10 dana, a stabilno koračaju posle 20-ak dana. Oko četvrte nedelje života počinju da se ludo igraju i to je ono čemu niko ne može odoleti. Od četvrte do sedme nedelje počinju da uče odgovarajuće ponašanje. Ukoliko se previše grubo igraju sa braćom i srećom, dobijaju povratnu informaciju od njih i koriguju svoje ponašanje.

Osetljivi su na ujede buva

Veliki broj buva koje se hrane njihovom krvlju mogu da izazovu anemiju i da im ugroze zdravlje i život. Pošto većina preparata protiv buva nije namenjena za mačiće mlađe od osam nedelja treba voditi računa da ne dođe do masovne infestacije u leglu.

(Petface)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.