U trendu

Ovako ćete razlikovati ORIGINAL patike od KOPIJA

Ko ne voli dobru cenu? Mi sigurno volimo i uvek nam privuče pažnju! Međutim ponekad nešto može zvučati previše dobro da bi bilo istinito. Većina nas je to osetila i na svojoj koži, ako ne pri kupovini patika onda u nekoj drugoj situaciji.

Online kupovina patika je danas sve popularnija. Ustedecete dosta vremena jer mozete listati katalog iz vase fotelje i cene su dosta pristupacnije nego u oficijalnim radnjama. Medjutim, takva vrsta kupovine ima dosta mana. Jedna od njih je ta što robu ne možete isprobati a druga, o kojoj ćemo mi danas pričati je takozvana ”FAKE” roba.

S obzirom da patike ne možete lično pregledati ,isprobati i uveriti se u kvalitet,naš predlog je da obuću nikad ne kupujete online. A ukoliko ste je već naručili preko instagrama ili nekog drugog websitea, predstavljamo vam nekoliko načina da proverite da li su vaše patike original ili FAKE.

Jedan od ključnih pokazatelja i pre nego što pogledate patike je kutija!
Pogledajte nalepnicu gde je barkod i naziv tog modela.
Prva stvar koju možete primetiti je veći razmak između reči koji praktikuju proizvođači kopija.

Kad smo zaključili da je font na replikama dosta veći,druga stvar je i dodatna nalepnica desno. To je predlog maloprodajne cene koji lažnjaci sigurno neće imati. S obzirom da mi živimo na Balkanu može se desiti da ni original kutije nemaju tu nalepnicu.
Svesni smo da proizvođači kopija štede na materijalu pri izradi patika, ali ista situacija je i sa njihovim kutijama. Karton će biti dosta tanji i ako u kući imate već kutiju od original patika,uporedite ih. Na prvi dodir će se primetiti razlika u kartonu i kvalitetu izrade.

Miris patika i kutije
Kao što smo već rekli, kako bi uštedeli na izradi patika, kopije prave od skroz drugačijih materijala. Ti materijali često znaju da šire miris plastike i test mirisa bi mogao da bude dobar indikator! Original imaju miris tkanine,kože,tj. visokokvalitetnih materijala za izradu obuće.

Dizajn i logo
Stigli smo do dela kad patike vadite iz kutije. Gornji deo je dosta gladak,proporcionalno odrađen, bez ikakvih greška, ali kako se približavate đonu patike primećujete greške pri lepljenju i kod šavova.
Jednostavno, kompanija kao što je NIKE, nikad ne bi dozvolila da se patike kod kojih šav nestaje na svakih par centimetara ili gde se vidi lepak, puste u prodaju. NIKE oznaka kod kopije ima manji luk, dok je kod originala ceo luk dosta veći, takođe vrh na originalu je odrađen precniznije, obratite pažnju na to.

Još jedan dobar pokazatelj da je patika kopija je dodatni znak ”+” koji može stajati uz logo na patici ili kutiji.

Težina patike
Jako bitan faktor pri raspoznavanju originala i kopije: Ako su patike mekane i fleksibilne, verovatno gledate original proizvod. Dok će kopije biti dosta tvrde,neravne i krute. Ako patika pri pritiskanju i savijanju ne može brzo da povrati prvobitni oblik,radi se o kopiji,a originali su izrađeni od visokokvalitetne gume ”BRS-1000” i razlika je očigledna.

Detalji na patici
Pogledajte te sitne natpise i detalje i procenite kvalitet istih. Da li su slova premala? Postavljanje logotipa, ukrivo? Šta kažete na bilo koji drugi položaj, npr. Broj Majkl Dzordana, ako se radi o njegovim patikama.

Jedini siguran način da izbegnete kopije je kupovina od ovlašćenog distributera. Naš savet, izbegavajte online kupovinu jer uvek je bolje kada proizvod lično možete da pogledate i isprobate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.