U trendu

Preminula proslvaljena modna dizajnerka (foto)

Izabel Toledo, cenjena modna dizajnerka, najpoznatija po kreiranju haljine koju je Mišel Obama nosila na predsedničkoj inauguraciji svog supruga 2009. godine, preminula je u 59. godini.

Moda Izabel Toledo prkosila je trendovima pista, prihvatajući raznolikost i druge različitosti, prenosi Klix.

“Nisam modna osoba”, rekla je Toledo za CNN 2012. godine, umesto toga nazivajući sebe “inžinjerom”.

Njen suprug i poslovni partner Ruben Toledo rekao je da je umrla od komplikacija vezanih za rak dojke.

Njih dvoje su se upoznali u srednjoj školi, a Ruben je tvrdio da se zaljubio u Izabel na prvi pogled. Njoj je bilo potrebno četiri godine da mu uzvrati ljubav, a venčali su se 1984. godine i bili su izuzetno bliski saradnici i u modnom biznisu.

Kao umjetnik i ilustrator, Toledo je ukrašavao kreacije svoje supruge, uključujući haljinu i kaput inspirisan 60-im godinama koji je Mišel Obama nosila dok je njen suprug polagao zakletvu za američkiog predsednika.

Tog istorijskog dana u januaru 2009. godine, boja haljine tada nove prve dame SAD-a Mišel Obame bila je predmet mnogih rasprava, a komentatori su je nazivali žutom, zelenom i zlatnom.

Izabel Toledo stigla je u Nju Džersi iz Kube još kao tinejdžerka, a počela je da šije sa osam godina.

Školovala se za modnog dizajnera na Fashion Institute of Technology, a potom i u Parsons School of Design, pre nego što je počela da stažira kod modne urednice Diane Vreeland.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.