U trendu

Prvi put u istoriji pala prodaja, OVAJ modni brend zatvara neke prodavnice

Rasistički skandal koji je nedavno pogodio H&M najnoviji je pokazatelj problema u upravljanju tim švedskim modnim divom, koji je nekad bio jako popularan među kupcima, ali sada pritisnut problemima nastoji da se preorijentiše na internetsku prodaju, smatraju analitičari.

H&M je jedan od najvećih švedskih izvoznih brendova i industrijski div, uz Ikeu, Spotify, Electrolux i Volvo. U vlasništvu dinastije Person, izlistan je na berzi u Stokholmu od 1974. godine. Sarađivao je sa superzvezdama kao što su Bijonse i Madona, a prestižne modne kuće kao što su Sonia Rykiel, Lanvin i Kenzo dizajnirale su za njega ekskluzivne kolekcije.

Kompanija je jedan od najpoznatijih modnih brendova na svetu. Konsultantska kuća Interbrand svrstala je na 23. mesto na popisu najpoznatijih kompanija u svetu 2017., ispred Ikee i Hermesa. U zadnje vreme ima problema sa privlačenjem kupaca u svojih 4553 prodavnica širom sveta i sporo razvija internetsku prodaju.

„Ovo je bila jedna od najtežih godina za H&M“, rekao je Joakim Bornold, ekonomista investicijske banke Nordnet za FP, napominjući da je vrednost deonica kompanije pala za 35 posto od januara 2017. godine.

U decembru, kompanija je objavila da je ostvarila pad prodaje od četiri posto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, na 5 milijardi evra. Ne samo da H&M-u prodaja nikada nije beležila pad, nego je on bio i veći nego što su analitičari očekivali.

H&M, koji je vlasnik i brendova COS, Monki, Weekday, Cheap Monday, Arket i H&M Home, objavio je u decembru da će zatvoriti neke prodavnice, ali ne koliko i gdje.

Kompanija će 31. januara objaviti izveštaje o ostvarenim prihodima za celu proteklu godinu.

„Nisu uspeli da definiše svoju viziju za internetsku prodaju i kako planiraju da se takmiče sa doista digitalnim kompanijama“, rekao je Bornold. „To se u kombinaciji s rezultatima prodaje lošijim od očekivanih odrazilo na poverenje investitora u kompaniju.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.