Aktivni član porodice

Ako vaše dete učestvuje u kućnim poslovima, biće mu mnogo lakše da savlada školske obaveze i, što je takođe vrlo bitno, osećaće se i kao koristan član vašeg malog domaćinstva. Svoje dete ne treba da nagrađujete ukoliko pomaže u kući – pomoć o kojoj se govori je nešto što spada u odgovornosti svih ukućana. Zato ne oklevajte da zaposlite svog mališana!
Detetove zadatke možete da podelite u tri grupe: lični zadaci su oni pomoću kojih će naučiti da brine o sebi, kućni poslovi će ga naučiti da je aktivan član porodice, a zajednički poslovi su aktivnosti koje će mu pomoći da nauči neku veštinu dok vama pravi društvo. Počnite s jednim ili dva lična i jednim kućnim poslom dnevno. Uvek pokažite detetu kako bi posao trebalo da bude obavljen i odvojite malo vremena da vežbate s njim. Da bi se dete lakše snalazilo, možete mu na zid zalepiti podsetnik s objašnjenjem zadatka (deci koja još uvek ne čitaju možete i da nacrtate sve aktivnosti koje podrazumeva zadatak). Ubrzo će te dužnosti postati rutina, a vi samo pratite detetovo napredovanje i s vremena na vreme mu dajte nove obaveze. Od kućnih poslova možete da mu date da nahrani kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lak i siguran.
Vaše dete takođe može samostalno da odnese svoju nošenu odeću do kupatila i smesti je u korpu za prljav veš, stavi čistu odeću u fioke i namesti svoj krevet kada se ujutru probudi. Što se tiče poslova po kući, pustite ga da donese poštu, da raspremi sto i počisti mrvice metlom veličine koja je primerena deci i isprazni male kante za smeće iz radne sobe. Zajedno možete da radite u bašti, odvajate plastiku za recikliranje ili da popravljate gumu na biciklu kojim ćete se kasnije izvesti i provesti još vremena sa svojim detetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.