U trendu

Alkohol traži cigaretu

Pušite kao smuk. To otprilike znači da ste zaboravili kako izgleda kada vam kutija cigareta traje nekoliko dana i da je davno prošlo vreme kada ste mogli da se zadovoljite samo jednom kutijom svojih omiljenih cigareta. Prešli ste na dve kutije nedeljno ili pušite još više od toga? Želja da upalite cigaretu ne dolazi sama od sebe, a na prvom mestu podstrekača duvanskog dima nalazi se njegov blizak prijatelj po štetnosti – alkohol.

Alkohol pojačava učinak nikotina. Mnogo se češće puši kada je u igri poneka čašica dobrog alkoholnog pića, a kada čašicu zamenite sa dve ili tri flaše, cigarete se dalje dešavaju same od sebe. Očas posla vaša kutijica je prazna. Alkoholičari puše češće nego osobe koje ne piju alkohol. Pored toga, veća je verovatnoća da pušači postanu skloniji alkoholu. Treba još imati na umu to da pojedine osobe koje su ostavile pušenje bivaju dovedene u iskušenje da ponovo propuše u prisustvu alkohola – on čini da se opuste i da zaborave na korisne stege koje su sebi postavili.

Naravno, najbolja varijanta je da ne konsumirate ni jedno ni drugo, ili da se deklarišete kao rekreativac, što će značiti da cigarete pušite posle dobrog jela, posle dobrog seksa i možda uz kafu, a da se alkohola klanjate malo više i da sve ostavite na ponekoj čaši vina ili čašici žestine kada to zahteva neka svečanost. Za to treba biti dovoljno svoj i treba znati reći „ne“ u trenutku kada procenite da bi situacija mogla da vam izmakne kontroli, posebno kada je u pitanju vožnja – u toj prilici cigareta više može da se toleriše, ali pijani za volanom – nikako. Imati osećaj da se pronađe prava mera: to je jedna od najvažnijih stvari u životu – ona će učiniti da se osetite bolje i sigurnije u sopstvenoj koži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.