U trendu

Birajte ljubimca (2)

Osećaj dominacije je još jedna važna pseća karakteristika. Naviknute na prisustvo drugih pasa s kojima dele hranu i radne obaveze, pastirske rase i većina lovačkih ne teže za dominacijom, što se nipošto ne može reći za dobermane ili rotvajlere, kod kojih je želja za dominacijom vrlo jaka. I pored malih dimenzija, terijeri i jazavičari obično rade sve kako bi nametnuli svoj autoritet drugim, pa i mnogo većim, psima, a ništa manje i vlasniku. Za neke primitivne rase, poput aljaskog malamuta, važi, kao i kod vukova, koncept dominantnog alfa-mužjaka. Za njih čovek obično ne predstavlja vođu čopora, već ga oni doživljavaju kao dobrog oca.
Štene je najbolje uzeti u uzrastu od tri-četiri meseca i biti spreman da novopridošlog četvoronožnog člana porodice prihvatite kao dete koje treba vaspitavati, usmeravati i donositi odluke umesto njega, ne zaboravljajući da vas vaš ljubimac doživljava kao velikog psa i da od vas očekuje autoritet.
Kod pasa mnogo toga zavisi od fizičkih karakteristika. Ne trpe svi psi podjednako bol, što zavisi i od debljine njihove kože. Hrtovi, koji imaju tanku kožu, vrlo su osetljivi na fizički bol, toliko da je kod ovih pasa carski rez česta pojava, dok debelokošci mnogo lakše podnose čak i veoma jake bolove. Agresivnost takođe zavisi od genetskog zapisa. Zato se vlasnicima potencijalno agresivnih pasa savetuje da ih već od prvih meseci života daju stručnjaku na dresuru kako bi se razvili u uravnotežene i dobroćudne pse koji svoju narav koriste kao oružje samo u ekstremno opasnim situacijama.
Da bi život i druženje s psima bili lepi i bez neprijatnih trenutaka, pre kupovine se treba dobro raspitati o karakteristikama određene rase, znati kakvog psa želite i uložiti vreme i, ako treba, novac u njegovo vaspitanje i socijalizaciju, uvažavajući, naravno, i sve njegove potrebe i karakter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar