Bonton u restoranu (2)

Kada se hrana pojavi na vašem stolu, nemojte prvi počinjati s jelom. Žena je uvek ta koja započinje s obedovanjem. Naravno, novine se u restoranu ne čitaju ni za vreme jela, a ni posle njega. U javnim lokalima razgovara se tiho i odmereno.
Konobare u restoranima treba oslovljavati s "gospodine", a konobarice s "gospođo" ili "gospođice". Imajte na umu da nije kulturno upuštati se u razgovore s osobljem restorana, čak ni ako su to osobe koje poznajete. Njihov je posao da vas i vašu izabranicu posluže sokom, vinom ili vodom, te tako nije uputno da se vi bavite time.
Plaćanje u restoranu u osnovi spada u dužnost muškarca. Međutim, to ne znači da nisu moguća i odstupanja – i žena može ravnopravno da učestvuje u plaćanju računa. Tada je zbog pojednostavljivanja stvari lepo da muškarac plati zajednički račun, a posle toga račun se može podeliti u zavisnosti od toga ko je šta konsumirao u toku večere (bilo bi uputno da se to obavi van restorana). Prilikom napuštanja lokala redosled izlaženja obrnut je od redosleda ulaženja. Od stola žena ide prva napred (sto i stolice treba ostaviti uredno iza sebe), a muškarac ide iza nje, osiguravajući joj "odstupnicu".
Na kraju, treba još reći da je svako ulepšavanje gostiju za stolom, čišćenje i doterivanje garderobe (u slučaju žena – češljanje i šminkanje) protivno pravilima lepog ponašanja u svakom lokalu. U tu svrhu treba da posluže ogledala u garderobi pre ulaska u salu, kao i ogledala u toaletima. Moguće je da sve ovo deluje kao preveliko opterećenje koje će vas sprečiti da uživate u obroku koji ste naručili, ali treba imati na umu da će svako ponašanje suprotno pravilima koja se kategorišu kao kulturna biti primećeno i neće naići na odobravanje ni prisutnih ni osobe s kojom ste izašli u restoran.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.