U trendu

Budite komunikativni

U redu je ako ste po prirodi oprezna osoba, možete i da budete rezervisani, a da u očima drugih važite za zatvorenu osobu. Međutim, niko ne zna da je razlog za to pre svega činjenica da želite maksimalno da zaštitite sebe. To što vi izbegavate rizike i sve situacije koje vas čine nesigurnim ne znači da ste se zablindirali specijalnim oklopom koji vas štiti od svih neprijatelja. Iskustvo nauči čoveka da ne treba da veruje svima i svakome u svakoj situaciji. Otvorenost ume da naruši unutrašnju ravnotežu, do koje je veoma teško doći.

Važno je da u svemu budete promišljeni i da negujete svoju osetljivost. Pod negovanjem osetljivosti podrazumeva se to da nikada ne dozvolite sebi da budete preosetljivi. Potrebno je da budete otvoreni u pravoj meri, ali je isto tako potrebno i da znate kako. Bilo bi dobro da o svemu možete da razgovarate s bar jednim bliskim prijateljem od kojeg možete da zatražite pomoć kada vam ona bude neophodna a da se pri tom ne osećate loše. Važno je da održavate dobru komunikaciju sa svima, da budete spremni da pomognete, da saslušate ljude.

Međutim, nemojte to činiti na svoju štetu. Imati običaj da više brinete o tuđim željama i potrebama nego o svojim u najmanju ruku nije korisno. Loše je ako u strahu od toga da drugi ne pomisle da ste egocentrični odete u sasvim drugu krajnost, jer se bojite da govorite o svojim potrebama. Kada se ne slažete s nečijim stavom, pokažite to, bez obzira na to što niste osoba koja voli sukobe. Jasno iznesite svoje mišljenje i ne tražite odobravanje od drugih.

Poenta je da budete otvoreni i osećajni, da umete da slušate, da budete sposobni da uspostavite dobre odnose a da pri tom sačuvate svoju privatnost. Poštujte tuđe i svoje potrebe i ne dopuštajte da vaše raspoloženje zavisi od drugih. Dakle, druželjubivost je u redu, ali je ne treba potencirati po svaku cenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.