Da li je vreme za brak? (1)

Čak ni veoma popularan film "Odbegla mlada" sa dve holivudske megazvezde u glavnim ulogama, Džulijom Roberts i Ričardom Girom, nije uspeo da uzdrma široko rasprostranjeno mišljenje da su muškarci ti koji se dugo premišljaju i što duže mogu odlažu stupanje u brak. Sve je više nezavisnih mladih žena koje će radije sačekati pravi trenutak nego ući u bračne vode. Da li je to posledica našeg ponašanja?
Danas je takvo vreme da dvoje mladih ljudi i pored toga što su u dugotrajnoj harmoničnoj vezi koju karakteriše dugogodišnja ljubav imaju dijametralno suprotna razmišljanja o braku. Dok je jedno od njih spremno i jedva čeka da izgovori sudbonosno "da", drugo se dvoumi i na neizbežnu rečenicu: "Hajde da se venčamo!", potpuno neočekivano odgovara: "Ne".
Ponekad se samo radi o legitimnoj potrebi jednog partnera da dobije na vremenu kako bi se psihički pripremio za tako značajan korak. Nažalost, druga strana to tumači kao najgrublje odbijanje, što je zapravo ogromna greška kada se dvosmisleno "ne" shvati kao definitivno "nikada". Tada se bude kontroverzne emocije, osećaj prevarenosti i odbačenosti; lako se gubi samopoštovanje i samokontrola a duboko razočaranje i bes iskaljuju se na partneru. Iskrenim razgovorom o ličnim strahovima i sumnjama moguće je prevazići sve nesuglasice, pa i onu koja je nastala zbog zakazivanja dana venčanja.
Ma kakvu odluku doneli na kraju, ona mora da bude plod obostranog dogovora, a ne nametanja mišljenja jedne ili druge strane. Najvažnije je da svaka strana objasni svoje razloge, kao i šta očekuje od braka i, naravno, da postoji spremnost da se saslušaju argumenti druge strane koje treba shvatiti ozbiljno kako bi se detaljno i dobrano razmislilo o njima. Posle toga, sudbonosno "da" neće izgledati kao teška dugogodišnja kazna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.