U trendu

Poznati lekar otkrio rešenje za probleme s erekcijom: ‘Kao što automobil vozite na tehnički, tako i ovo…’

Dr. Aleksandar Milošević otkrio je koji se najčešći problemi javljaju kod muškaraca kada je njihovo intimno zdravlje u pitanju.

Stručnjaci kažu da bi muškarci, pored pregleda u djetinjstvu i pubertetu, obavezno trebali od pedesete godine posjetiti urologa zbog toga što su njihova najčešća oboljenja upravo urološka.

Poznati srpski urolog dr. Milošević je za RTS Ordinaciju govorio o najčešćim problemima s kojim se muškarci susreću i otkrio kako oni utiču na intimne odnose i reprodukciju.

„Tu su prostata, bubrezi… i trebalo bi uraditi probiranje, jedan mali test, vrlo lak pregled, kod svakog muškarca, jednom godišnje. Kao što automobil vozite jedanput godišnje na tehnički pregled, to je to. Onda ja često kažem ‘vi sad imate garanciju godinu dana’. Šta znači garancija? Garancija da, iako se javi bolest, ona će biti uhvaćena u pravom trenutku i biti izlečena, nije garancija da se neće pojaviti, to ne možemo unapred reći, ali možemo je izlečiti“, ispričao je dr. Milošević, a prenosi Mondo.

„Što je čovek stariji, trebalo bi da dolazi češće, ponekad i na šest meseci“, dodao je urolog. Istakao je da je pregled vrlo jednostavan, prvo se rade tumorski markeri iz krvi prostate, odnosno PSA test, a potom se radi ultrazvučni pregled koji već otkriva ima li nečega ili ne.

‘Ako je bezbolno, sumnjamo na maligni tumor’

Kada je reč o intimnim problemima i ejakulaciji, urolog je rekao da se tu radi o fenomenu vezanim za krvne sudove.

„Erektilna slabost može ukazivati na poremećaj cirkulatornog sistema, jer zavisi od srca, krvnih sudova, arterioskleroze, naravno, tu su i organske tegobe koje se javljaju u pedesetim, četrdesetim, pa nadalje“, objasnio je dr. Milošević i osvrnuo se na to kako prostata učestvuje u stvaranju semenske tečnosti, dok testisi učestvuju u stvaranju spermatozoida.

„Opet kao i sve bolesti, bezbolno uvećanje i bolno povećanje testisa, to je osnovna razlika. Ako je bezbolno, sumnjamo na maligni tumor, a ako je bolno, sumnjamo na infekciju. Obično tumor ne izaziva bol, to je ono što je opasno. Prvo moramo znati da se maligni tumori testisa javljaju između dvadesete i tridesete godine kod mladih, a zapaljenje testisa se javlja uglavnom kod osoba sa otežanim mokrenjem, to su starije osobe, zatim im testisi oteknu, postanu veoma bolno osetljiva, a onda često pribegavamo vađenju testisa“, rekao je lekar i dodao da se to može rešiti i antibiotskom terapijom ako se lečenje započne na vreme.

Problem savremenog doba je smanjena plodnost, odnosno pad broja spermatozoida, pa je sve više muškaraca koji nisu u stanju da imaju potomstvo.

Muškarci ne treba da se plaše urologa

„Pa prirodno, sa starenjem zbog pada hormona, andropauze, smanjuje se broj spermatozoida, od četrdesete, pa i ranije počinje da se smanjuje, najviše je oko dvadeset, dvadeset pete godine“, objasnio je urolog.

„Muškarci takođe imaju biološki sat kao i žene, ali kod njih to ide spontano, sporo, a kod žena ide naglo. Sam pad testosterona je vezan za broj i pokretljivost spermatozoida. Sedenje za kompjuterom, neaktivnost smanjuje testosteron čak i kod mladih danas je duplo manji broj pokretnih spermatozoida. Takođe, loša ishrana, pušenje, alkohol, odnosno sve što je nezdravo utiče na smanjenje sperme. Takođe, toplota negativno utiče na testise, a samim tim i na spermu“, istakao je dr Milošević.

„Telo je to lepo rešilo, ako radi, to su ti mišići koji kada je prehladno uvlače testise u telo prema organima da ih zagreju, kada je prevruće spuštaju testise da se ohlade. Najbolje je otići na more i rashladiti ih u vodi“, rekao je dr Milošević i dodao da i uski donji veš mogu biti problem, a muškarcima je savetovao da nose bokserice.

„Muškarci ne treba da se plaše urologa, treba da dođu na vreme, čeka ih analiza krvi, a to podrazumeva obična analiza krvi i ultrazvučni pregled bubrega, prostate, bešike, svih uroloških organa, koji se radi običnom sondom. Sada ako se nešto otkrije sumnjivo onda se naravno produbljuje i ide na druge dijagnostičke metode koje opet ne boli. Skeneri i magneti ne škode. Ako se posumnja na tumor bešike, onda se ide verovatno do, jeste malo neprijatno, ali može da se radi u anesteziji, ulazi se specijalnim aparatima kroz mokraćni kanal i taj tumor se ili skida, ljušti, ili se operiše“, dodao je urolog za kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.