Da li previše pijete?

Koliko puta vam se dogodilo da se posle neke pijanke ničega ne sećate? Da li potajno pijete? Popijete li prvih nekoliko pića na brzinu, posle čega osećate potrebu da nastavite s „dolivanjem“?

Ako su odgovori na sva ta pitanja potvrdni, vrlo je verovatno da imate problem koji se detektuje kao vaša želja da nađete dobar izgovor kako biste nešto popili. Ukoliko se na sve to još i agresivno ponašate u alkoholisanom stanju i imate iza sebe nekoliko bezuspešnih pokušaja da prekinete s pićem, vreme je da sebi nametnute stroža pravila za konsumiranje alkohola.

Hteli vi to da priznate ili ne, neumerena količina alkohola uticaće na vaš porodični, ljubavni i poslovni život, a pitanje je i koliko će prijatelji moći da vam tolerišu ako pijete alkohol od ranog jutra. Znaćete da imate problem i ako primetite znatan pad koncentracije ili drhtanje ruku u kojima nije čaša s vašim omiljenim alkoholnim pićem.

Granica između čoveka koji povremeno pije alkohol i hroničnog alkoholičara veoma je tanka i vrlo ju je lako prekoračiti a da toga ne budete ni svesni. Osoba koja redovno konsumira alkohol je „dobro utrenirana“ i ima osećaj da ga dobro podnosi, te da čitavu stvar drži pod kontrolom. To jeste istina kada se radi o funkcionisanju mozga, ali ne i kada je u pitanju jetra, koju alkohol polako, ali sigurno uništava.

Nažalost, ne postoji analiza krvi koja bi precizno utvrdila da li je ta opasna granica prekoračena, ali postoje metode autodetektovanja koje zahtevaju da budete iskreni prema sebi i svojim navikama.

Za početak, ako primetite da se smanjila količina alkohola koju možete da podnesete, znajte da je to siguran signal koji vam poručuje da treba da promenite svoje navike. Poslednja faza nastaje kada u društvu počnete da izbegavate aluzije na alkohol – to već zahteva ozbiljno odvikavanje od pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.