Depra, depra, e pa šta je…

Granica između osobenjaštva i upadanja u depresije različitog kalibra veoma je tanka. Ponekad nismo ni svesni da smo je uveliko prešli. Da li vam stres izaziva nesanicu? Dešava li vam se da ne možete da spavate zbog anksioznosti? Anksioznost je prirodna pojava, tako bar kažu. Ali, ako vas budi noću i ometa vam koncentraciju, ili se pak fizički ispoljava (znojenje, ubrzan rad srca), onda je problem ipak ozbiljniji nego što se to u početku mislilo. Muškarci su obično opsednuti poslom ili porodičnim pitanjima povezanim s novcem, ali da li bi to trebalo da utiče na naš miran san? Naravno da ne!
Depresija se kod nas često maskira u neku vrstu besa, razdražljivosti ili čak zavisnosti od opijata. Depresivni smo i onda kada smo preko svake mere opsednuti prošlošću, kada se kajemo zbog nečega što nismo ili jesmo učinili, kada stalno razmišljamo o tome da smo nešto mogli da učinimo bar za pedalj bolje ili drugačije. Kada smo depresivni, naše mentalno stanje odražava se i na naše emotivne veze. One koje su ranije trajale po nekoliko meseci pretvaraju se u veze od po mesec dana, pa u veze od nedelju dana, da bi se na kraju pretvorile u sastanke na jednu noć. Komunikacija s ljudima se takođe pogoršava. Ako ste nekada bili depresivni, onda znate kako izleda ta slika u ogledalu: vi neobrijani, u iznošenoj majici koju niste promenili nekoliko dana, s tamnim podočnjacima ispod očiju.
Šta valja činiti u takvim situacijama? Za početak, odlučiti da se to stanje promeni. I to nije mali korak, posebno kad gledate tipa u ogledalu koji je odvojen od ostatka sveta iz ovog ili onog razloga – i na sve to ima još i nekih 30 kilograma više. Odlučite da promenite svoj život i platite odgovarajuću cenu za to. Razumno jedite, trenirajte, smanjite pušenje i konsumiranje alkohola. Ta cena ne mora da bude previsoka, posebno kada znate kako izgleda biti na dnu na koje više nikada ne želite da se vratite. Odluka da se promenite, sama za sebe, ne znači ništa. Međutim, delanje koje sledi za tom odlukom zaista znači sve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.