Do kraja studija

Mada vam studiranje nije predstavljalo veći problem i uglavnom ste sve ispite polagali na vreme, sada kada su vam preostala još samo dva, kao da ste sasvim posustali. Čini vam se da nikada nećete diplomirati i pitate se zašto vam je koncentracija popustila baš u trenutku kada treba da učinite još samo taj poslednji napor.

Od silne želje da na ispitu pokažete što bolje rezultate hvata vas panika i ništa ne uspevate da zapamtite. Stoga ste čvrsto rešili da prvi sledeći ispitni rok bude uspešniji nego prethodna dva. To znači da ćete jedan dobar period provesti samo nad knjigom. Međutim, treba razmisliti da li je takvo samokažnjavanje najbolji način. Najvažnije je da otkrijete prave motive zbog kojih ste se našli u ćorsokaku.

Treba imati na umu da postoji niz faktora koji vas mogu sprečavati da završite studije. Moguće je da vam je studentski život bio veoma drag i da ne želite lako da ga se odreknete. Možda se na taj način nesvesno bunite protiv načina života punog odricanja i žrtvovanja, ili se jednostavno plašite onoga što vas očekuje kada jednom zauvek budete napustili školsku klupu. Kao i uvek rešenje postoji. Ukoliko ste od onih koji uživaju u učenju, sticanje diplome ne mora da označava kraj vašeg druženja s knjigom. Šta vas sprečava da kasnije nastavite s učenjem i steknete magistarsku diplomu, ili da upišete kurs stranog jezika koji vam može pomoći u daljoj karijeri?

Da biste dogurali do kraja studija, morali ste mnogo toga da se odreknete i možda vam je sada jednostavno potreban samo mali odmor. Maksimalno se opustite, odmorite se onoliko koliko vam je potrebno i napunite baterije. Onda ćete s mnogo više elana i energije moći da se bacite na posao.

Ukoliko ste od onih koji se plaše novih obaveza i odgovornosti koje ih očekuju posle studija, najbolje je da se već sada, bar nakratko, zaposlite preko studentske zadruge i iz prve ruke upoznate svet odraslih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.