Dodajte malo moći (3)

U slučaju da niste znali, poltroni su oni koji odmah prepoznaju šta je šefov hobi, šta šef misli o svojoj ili o tuđoj ženi, da li je sklon flertu, ima li neki porok kojem ne ume da odoli. Poltroni zatim udaraju na tu tačku kao pomahnitali. Ukoliko kandidat za autoritet rado prihvata laskanja u vezi sa svojom ženom, decom, automobilom, viskijem koji preferira ili nečim sličnim, teško da je u pitanju pravi autoritet. Ako ništa drugo, nije autoritet kakav vi tražite i pred kojim ćete položiti svoj viteški mač i staviti ga u njegovu službu.

Pravi tip koji zna šta je njegovo i šta mu niko ne može ugroziti po pravilu ne pada na laskanja, pogotovo ne onih koji su mu podređeni. Sigurnoj, samostalnoj i formiranoj individui ne trebaju pohvale onih koji su ispod njega da bi znao ko je. Pravi tip zna ko je i šta je, zašto je tamo gde je i nisu mu potrebne ulizice. Ukoliko primetite da vašem kandidatu jesu, onda sledi drugi negativni poen. Obratite pažnju i na to kako onaj kojeg doživljavate kao autoritet procenjuje rad drugih kolega, kakve im sugestije daje. Moguće je da čovek blefira deleći neuverljive pohvale poltronima i agresivne kritike onima koji su već pokazali da imaju kičmu – svoju, ne njegovu. Možda je u pravu. Ovaj preliminarni eksperiment nikada ne primenjujte kada govori o vašem radu. Suviše ste sujetni, što je prirodno ukoliko ste ambiciozni, i nećete objektivno proceniti njegove stavove ako je o vama reč.

Onaj koji dobro rukovodi svojim poslom i svojim ljudima siguran je u uspeh, makar u onoj meri u kojoj, kada stvari krenu nizbrdo, ne prebacuje ni sebi ni njima. Možda je to ključna definicija autoriteta! Ukoliko neko gubi kontrolu u stresnim situacijama, a vi ste mu podređeni, a kada neprijatna situacija prođe, glumi da se ništa nije dogodilo, sigurno je da nije reč o istinskom autoritetu koji zna kako se mudro rukovodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.