U trendu

Dolazi zima

Pošto zima uveliko kuca na vrata, red je da se pobrinete za svoje prozore. Zbog čega? Zbog toga što prozori našim životnim prostorima daju utisak otvorenosti i širine, ali su isto tako i glavni uzrok gubitka toplote preko zime. Da biste sačuvali toplotu u svom domu, potrebno je da budete sam svoj majstor. Za početak, zaštitite prozore gitom. Kako? Lako. Pre postavljanja novog gita, stari git i ostaci boje moraju se ukloniti krutom četkom ili posebnim rastvaračem. Iskoristite priliku dok je još uvek relativno lepo vreme kada temperatura ne pada ispod nule; toplota je bitna da bi se git lepo slegao i prionuo za površine.
Može se desiti da vašim prozorima nije dovoljno retuširanje i da je potrebno preduzeti malo oštrije mere predostrožnosti, kao što su zamena prozorskih okvira ili kompletna zamena prozora. To baš i ne možete da obavite potpuno sami, ali bi bilo dobro da uzmete učešća u tome; na kraju krajeva, biće u vašem domu. Izaberite tip i kvalitet prozorskog okvira, jer različiti tipovi imaju različit nivo energetske efikasnosti. Pri zameni prozora treba se opredeliti za novije materijale, koji poštuju određene standarde energetske efikasnosti. Da biste mudro pazarili, prvo ispitajte svoje potrebe za grejanjem i hlađenjem i odredite prioritete za određene osobine prozora, kao što su propuštanje svetlosti, grejanje sunčevom energijom, stvaranje hladovine, vetrenje i, naravno, sama estetska vrednost.
Energetska efikasnost prozora tradicionalno se poboljšava povećanjem broja paralelnih okana u prozoru. Istina, prozori s višestrukim oknima su znatno skuplji od onih s jednostrukim, ali šta je malo više novčanog ulaganja (kad već ulažete mentalni trud) naspram topline u vašem domu kada zima navali s niskim temperaturama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.