najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dugo putovanje

Kada samo pomislite šta sve treba proveriti na vašem automobilu pre nego što njime krenete na put, čovek prosto poželi da se obrati nekoj rentakar službi i završi posao na taj način. Dobijete solidan, a nov automobil, tehnički proveren i redovno servisiran, opremljen klima-uređajem, CD plejerom, ABS-om i vazdušnim jastucima – milina! Istina, ovo zadovoljstvo ume i te kako da košta, ali može da bude isplativo ukoliko vaš automobil nije u „prvoj mladosti“. Ako ipak procenite da ste sposobni da se upustite u pustolovinu u sopstvenom aranžmanu i sa sopstvenim automobilom, imajte na umu da će vas samo ispravan automobil dovesti na željenu destinaciju.
Nemojte biti lenji. Mesec dana pre putovanja posetite ovlašćeni servis, i to obavezno ovlašćeni, jer samo tu možete dobiti kvalitetnu uslugu i originalne delove, kao i garanciju na njih i majstorov rad. O novčanoj uštedi odlaskom u jeftiniji, ali neproveren servis nemojte ni razmišljati, osim ukoliko nemate intenzivnu želju da vam auto stane usred neke nedođije koja nije ni zabeležena na karti. Zatim svog lepotana na četiri točka odvedite na kontrolu pneumatika. To se može obaviti kod svakog boljeg vulkanizera, uz proveru stanja trapa. Pre puta obavezno proverite i pritisak u pneumaticima, koji mora biti na maksimumu, jer se na taj način guma manje zagreva, a štedeće vam i gorivo. Ukoliko planirate da napunite prtljažnik do vrha, eto još jednog razloga za više vazduha. Proverite i rezervnu gumu, to nipošto nemojte zaboraviti da učinite.
Malo strateškog razmišljanja pred put nikome ne može da škodi: proverite nivo ulja u motoru, i ako je ulje na minimumu ili ako je prošlo više od godinu dana kako ste ga zamenili, obavezno to učinite pre puta. Nemojte da štedite na ulju. Istina, sve ovo može da vas košta dosta novca, živaca i vremena, ali ukoliko ste već odlučili da na putovanje iz snova krenete kolima – mere predostrožnosti su neophodne.

1 komentar
  1. Đole -

    Predlažem da vam auto uvek bude ispravan, sa napumpanim gumama, tehnički ispravan i sa promenjenim uljem. Tako je bezbednije bez obzira na to da li vozite po gradu (ili je grad lovište gde možete i neispravni i bez kočnica???) ili na putu. Osim toga, lakše će vam biti da krenete na put ako ne morate da trčite u servis pre polaska, a pogotovo ako vam se iznenada ukaže potreba da putujete. Znači, uvek ispravna kola! Uostalom, neispravan auto (policija uvek može da vas uputi na vanredni tehnički pregled) je prekršaj!!! Čak i ako su vam preterano prljava kola – i to je prekršaj! Zato uvek bezbedna vožnja u ispravnim i čistim kolima, tako je bezbenije i za nas i za vas!!! A ko hoće (i može) da iznajmi rentakar ne treba da plaća skupu registraciju i ugrožava neispravnim kolima druge!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike