Dugo sedenje škodi

Određeni poslovi vas prosto primoravaju da veći deo svog radnog dana provedete sedeći u kancelariji. Ne samo što vam tom prilikom strada kičma ukoliko je ne držite pravo (a nemoguće je zadržati je u tom položaju tokom čitavog radnog vremena bez napora) već tako mogu da stradaju i neki drugi delovi vašeg tela. Problemi s prostatom danas se javljaju i kod mlađih muškaraca. Zato je prevencija ove bolesti bitna i veoma korisna, pogotovo ako se sastoji iz praktičnih saveta koji mogu brzo i efikasno da se primene.
Za početak, nemojte zapostavljati šetnju, naročito posle posla! Višesatno sedenje šteti prostati. Ako se svakog dana malo prošetate, to će pomoći u otoku krvi iz prostate i olakšati dotok krvi u srce. Jasno je da treba i da se bavite sportom, barem rekreativno ako ništa drugo. Jedan od najboljih sportova je plivanje, jer kontakt s hladnom vodom steže krvne sudove, što sprečava prevelik dotok krvi u prostatu. Međutim, trebalo bi izbegavati vožnju biciklom, koja može da dovede do nadraživanja, a i teretanu, jer se vežbama povećava stalni pritisak u stomaku.
Moguće je da će vam ovo zvučati kao najgore opšte mesto, ali trudite se da izbegavate alkohol. On je veoma štetan jer pojačava cirkulaciju u organizmu i količinu krvi u prostati. Zbog toga u konsumiranju alkohola treba pronaći pravu meru i biti krajnje umeren, a ako su se već pojavili neki simptomi, naročito izbegavajte pivo.
Na kraju, nešto malo o ishrani. Iz svog jelovnika obavezno izbacite jako začinjena jela. Neki začini, poput bibera i crvene paprike, takođe podstiču bolji protok krvi. Upravo zbog toga ih i treba koristiti u što manjim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.