Flert nije za svakoga (1)

Ko to tamo flertuje? A ko ne flertuje? Flert je vrlo specifičan način komunikacije dvoje ljudi između kojih se u jednom trenutku stvorio poseban fluid: ono nešto što se najlakše može opisati kao dopadanje ili sviđanje. On i ona ugledali su se u mnoštvu, pogledi su im se slučajno sreli, zatim su izmenili po neku reč, a onda je bar jedno od njih dvoje ili, ne tako retko, oboje osetilo potrebu da sazna nešto više o onom drugom. Tako se pokreće mašinerija flerta u muško-ženskim odnosima.

Naravno, ponekad se sve završi na jednostavnoj razmeni informacija između dve osobe, a nekada ta trenutna zainteresovanost pokrene emocije, pa slučajni pogled izazove niz reakcija, od telefoniranja i slanja SMS ili e-mail poruka do traženja od poznanika da izrežiraju novi „slučajan“ susret.

Flert živi u domenu vizuelne komunikacije. On govori: „Sviđa mi se to što vidim pred sobom i želim opet to da vidim“. Flert nije ni vođenje ljubavi ni zaljubljivanje – flert je udvaranje. Nema tu ni ozbiljne niti poslednje namere. Neki od nas, naravno, žive i bez flerta, dok drugi prožive čitav svoj život flertujući. Kome je lepše?

Najvažnije je da se zapamti kako je flert komunikacija bez ozbiljnih namera. Neko vam se dopada? U redu. To svakako ne treba da znači da tu osobu želite pored sebe za čitav život. Stoga je veoma važno da ta druga osoba tačno zna u kom pravcu idu vaše namere. Dakle, nema slanja poruka u kojima će se fatalistički izjavljivati ljubav. Obmana ne treba da bude deo flerta, jer mu ona kvari draž i čini ga nepoželjnim u međuljudskom kontaktu.

Ipak, flert katkad može biti pravo osveženje za vezu koja je upala u kolotečinu svakodnevice. Tada je preporučljivo flertovati s vremena na vreme, naravno, bez ozbiljnijih namera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.