Gospodar dokolice

Foto: Techzia/Pixabay.com

Sve ono što radimo kada imamo slobodnog vremena, bilo da je u pitanju “kvalitetno” ili “nekvalitetno” trošenje tog vremena, iz perspektive naših pretpostavljenih, ili onih koji rade mnogo više od nas, uvek može da se posmatra kao dokolica. Međutim, način na koji provodimo slobodno vreme vrlo često definiše naš uspeh. Dobro je i važno je biti gospodar sopstvene dokolice. Zašto? Sve što nam se događa dešava nam se u ograničenih 24 časa dnevno. Očigledno je da moramo da prespavamo barem trećinu tog vremena. Druga trećina provede se na poslu. Ono što preostane treba da posvetimo “pravom životu”: porodici, prijateljima, vezama…

Sve to zvuči odlično u teoriji. Češće se, međutim, dešava da najveći deo slobodnog vremena provodimo s porodicom, prijateljima ili partnerima, ali uz obaveznu televiziju ili internet. Naravno, ako su oni koji koriste TV i internet zadovoljni obimom svog struka, seksualnim životom, bankovnim računom ili životom uopšte – super, samo napred, živela televizija! Češće se ipak dešava da to nije slučaj, već da takav način života zaista odgovora onome što drugi opisuju kao dokolicu. A postoji toliko drugih stvari koje se mogu uraditi u slobodno vreme, i to onih koje se samo tada mogu obaviti, ne dok smo na radom mestu i ne dok spavamo.

Investiranje u slobodno vreme ne mora da bude preveliko, ali mora da bude savesno i fokusirano. To ne znači da treba da budete robot i da iskoristite svaki minut svog dana, ali ako samo deo dana ispunimo aktivnostima koje nas približavaju ciljevima, počećemo da brišemo razlike između onoga što jesmo i onoga što bismo želeli da budemo. Praktično gledano, ako bismo svakoga dana pisali po jednu stranicu, na kraju godine imali bismo gotovu čitavu knjigu.

Ostavite komentar