U trendu

Ispijanje sa stilom

Svako piće ima svoja pravila. Zna se iz koje čaše se pije vino, iz koje pivo, a iz koje žestoko piće. Svaka čaša takođe ima svoja pravila – treba znati kako ćete je uzeti i kako ćete je držati. To je nešto što je deo obaveznog bontona. Međutim, čaša i krigli ima mnogo, a kultura pijenja zahteva da se svaka od njih drži na određen, ispravan način. U suprotnom, piće gubi svoju specifičnost. Dva su osnovna pravila: sve čaše, sem onih za konjak, drže se vrhovima prstiju, a uvežbavanje treba praktikovati kod kuće kako bi se izbegla nepotrebna blamaža.

Čaša za martini, šampanjac ili obično vino drži se palcem, kažiprstom i srednjim prstom za nožicu, dok mali prst dodiruje mesto gde se spajaju nožica i postolje. U suprotnom, piće će se zagrejati toplinom dlana. Visoke čaše koje se na vrhu blago šire najčešće su namenjene pivu ili koktelima. Drže se pri samom dnu svim prstima, i to isključivo vrhovima prstiju. Čaša za brendi i konjak takođe ima svoj „sistem“: nožicu stavite između srednjeg prsta i domalog, a šakom obuhvatite čašu. Ova pića treba malo zagrejati da bi se ispoljila njihova raskošna aroma.

Na kraju dolazimo do krigli – one mogu biti male, srednje i ogromne – o tome svedoče ekstremni primerci poznati sa pivskih festivala. Bez obzira na veličinu, krigla ima svoja pravila: palac uvek treba da stoji na gornjoj strani, jer se tako uspostavlja bolja ravnoteža. U zavisnosti od toga koliko piva budete popili, ravnoteža će vam biti i te kako potrebna. Svi ostali prsti savijeni su oko ručke, a da li ćete kriglu držati sve vreme u ruci ili ćete je spuštati na sto zavisi pre svega od vas i vaše snage. Vežbajte kod kuće da se ne biste našli u neprijatnim situacijama u kojima će vas neko koga ne respektujete previše vrlo rado podsetiti na to da piće koje pijete ne konsumirate na pravi način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.