U trendu

Istina ili zabluda?

Već duže vreme se čini da nekonvencionalna medicina postaje neka vrsta popularne discipline čak i u onim sredinama koje se smatraju konzervativnim i nesklonim alternativnim načinima lečenja. U vremenu u kojem živimo nije nemoguće naleteti na prevarante (što potvrđuju i neki slučajevi iz domaće dnevne štampe) koji za određenu količinu novca garantuju da će terapija biti uspešna. Nažalost, na kraju se ispostavi da to nije tačno. Međutim, treba reći da nisu svi alternativni metodi lečenja automatski i lažni. Akupunktura, kiropraktika, različite vrste masaže i meditacije zaista mogu da budu delotvorne.

Akupunktura (zabadanje iglica u predeo kože koji odgovara obolelom organu ili tkivu) smatra se idealnim načinom alternativnog lečenja problema s glavoboljom ili ublažavanjem bola u donjem delu leđa, što je veoma čest problem, posebno kod muškaraca. Kiropraktičari tvrde da je uzrok hroničnog bola u leđima nepravilno pomeranje kostiju kičme, što dovodi do pritiska na živce. Oni koriste tehniku naglog pritiska da bi kosti doveli u normalan položaj. Iako ovaj vid lečenja smanjuje bol u donjem delu leđa, i znatno jeftinija fizikalna terapija ima isti efekat. Različiti oblici masaže korisni su zbog toga što se na taj način povećava protok krvi kroz mišiće, zbog čega dolazi do smanjenja zategnutosti i bola. Zato su masaže idealne u borbi protiv bola u leđima, migrene, stresa, snižavanja krvnog pritiska…

Meditacija podrazumeva tehnike disanja i umnog fokusiranja tako da se dostigne odgovarajući stepen relaksacije. Pomaže ako želite da se uspešno borite protiv stresa, što je boljka koja u najvećoj meri opterećuje i napada savremenog čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar