Izaberite svoj način (2)

Teško se odvikavaju i oni koji puše usled stresa. U tom slučaju cigareta vam pomaže pri koncentraciji. Činjenica da ste često pod stresom ukazuje i na to da ste jaka ličnost koja teži uspehu u životu i koja se ne plaši izazova, ali ste i osoba koja pali jednu cigaretu za drugom. Sigurno trpite jaku fizičku zavisnost od nikotina, što nije dobro. Morate što bolje iskoristiti svoju snažnu volju kako biste se oslobodili te neprijatne navike.

Šta ako pušite iz čistog zadovoljstva? Uživate u životu i nerado se lišavate njegovih zadovoljstava bilo da je reč o hrani, seksu ili pušenju? Mada zaista uživate u svakom povučenom dimu, od tolikog hedonizma i ne primećujete koliko će vam biti teško da ostavite duvan. Neunošenje duvana u organizam koji je na duvan naviknut izaziva određene posledice.

Međutim, dva sata pošto ne upalite cigaretu, vaš organizam će početi da se oslobađa nikotina. Dalekosežne posledice vaše odluke da prestanete sa pušenjem biće još bolje: poboljšaće vam se rad pluća, imaćete znatno bolju cirkulaciju, osetićete poboljšanje čula mirisa i ukusa.

Dok tragovi nikotina postepeno nestaju iz vašeg organizma, vaša pluća će se manje zamarati pod opterećenjem, a ukoliko ste patili od hroničnog pušačkog kašlja, on će prestati već posle tri meseca. Imajte na umu da se prestankom pušenja smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara; smanjuje se i rizik od raka pluća ili grla, a organizam koji je zaceljen učiniće da budete manje podložni svim ostalim vrstama bolesti.

Dakle, šta vam treba? Samo malo dobre volje i možda kratka terapija lekovitim čajevima, koji će dodatno pročistiti vaš organizam. Poznato je i da postoje žvakaće gume za odvikavanje od ove nezgodne navike, tako da u slučaju nikotinskih kriza možete da pribegnete i tom sredstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.