Izbegavajte rutinu (1)

Ukoliko ste napravili bilans svega što ste postigli od početka godine i ako ste odlučili da donesete nove odluke kako biste sebi život odsad učinili lepšim, važno je da sačuvate dobru energiju, od koje u velikoj meri zavisi vaše zdravlje. Nemojte dozvoliti da već posle nedelju-dve upadnete u zamku rutine. Umesto da svu krivicu za stres i loše navike pripisujete okolnostima u kojima živite, pokušajte da izgradite strategiju mirnijeg načina života – pronađite više slobodnog vremena za sebe i naučite da budete zadovoljniji.

Ne gledajte stalno na sat. Prisetite se kako ume dobro da izgleda život bez satnice. Ukoliko vam posao to ne dozvoljava, pokušajte da se bar u privatnom životu neko vreme odreknete nametnutih rokova. Otkrijte svu draž spontanosti i slobode da možete da radite i ono što vam pričinjava zadovoljstvo, a ne samo ono što morate.

Osobe koje ispunjavaju svoj život unapred dogovorenim obavezama prema strogo utvrđenim pravilima i rokovima pokušavaju na taj način da održe sve pod kontrolom. One nastoje da popune prazninu i oslobode se straha od uspostavljanja dubljih veza s drugima. Prepustite se s vremena na vreme malim iznenađenjima i ne plašite se nepredviđenih situacija: bićete opušteniji i više ćete uživati u životu.

Znajte da je lepota u igri. Redovno bavljenje fizičkim aktivnostima je preduslov dugog i zdravog života, ali to nipošto ne sme da se pretvori u još jednu obavezu koju ste sebi nametnuli. Tajna uspešnog i korisnog bavljenja sportom bez dodatnog zamaranja jeste u otkrivanju aktivnosti koja vam zaista pričinjava zadovoljstvo i ne predstavlja novu obavezu. Umesto da triput nedeljno u tačno određeno vreme odlazite u teretanu, šetajte se ili vozite bicikl. Ako osećate potrebu da se oslobodite stresa i da se više družite s ljudima, bavite se grupnim sportovima ili se upišite na kurs plesa. Bićete dobro raspoloženi i u sjajnoj formi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.