Jeste li zlopamtilo?

Jeste li zlopamtilo? Odgovor na to pitanje možete dobiti vrlo lako. Kako reagujete ako je neko bez evidentnijeg razloga grub prema vama – ofanzivno ili defanzivno? Gutate li knedle, ili krećete u protivnapad?

Ukoliko spadate u red onih kojima mnogo lakše pada da se jedu u sebi nego da pokažu svoj bes, pokušajte da se promenite. Ne treba da postanete zlikovac, naravno, ali ne treba ni da se plašite direktnih sukoba. To što vi često umete da eksplodirate u sebi neće vam doneti mnogo toga dobrog. Naprotiv, odraziće se na vaše zdravlje, a trpeće i vaši najbliži. Pored toga, ako ne budete reagovali u datom trenutku, kako će neko uopšte znati da vam smeta? Valjalo bi biti otvoreniji, ali i imati meru u tome.

Zašto? Nije dobro ako ne umete da se suzdržite i ako u svakoj prilici izuzetno lako planete. U redu je da iskazujete burne reakcije, ali ako na sve to dodate još i puno strasti… Sreća je ipak da osobe koje su sklone takvim incidentnim slučajevima brzo „splasnu“. Međutim, sa tako destruktivnim ponašanjem teško da ćete uspostaviti dobre odnose sa ljudima, jer niko nije dužan da trpi vaš bes, ma koliko on opravdan bio. Zamislite kako bi bilo da se neko tako ponaša prema vama! Umesto da „šizite“, bolje je da ponekad ohladite glavu. Racionalizujte svoje nezadovoljstvo i kontrolišite negativne emocije, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga da biste mogli da smislite savršenu osvetu.

Sposobni ste da sačuvate dobre odnose i sa onima koji su vam učinili nepravdu? Oho, pa to je lepo! Nemojte im samo dati do znanja da ne zaboravljate ono što su vam učinili.

Strpljivo sačekajte trenutak kada će se pružiti prilika za naplatu sa kamatom. Osveta je opravdana ukoliko vam je naneta nepravda – u suprotnom, nipošto! Naravno da se više ceni ako nemate ružne i sarkastične misli, ali to ipak ne znači da nemate prava da se naljutite. Jasno je da u određenim situacijama svakome može da se desi da izgubi kontrolu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.