Kako sročiti prigodan govor?

Unapređenje, nagrada, trofej – sve su to prilike kada treba da održite kratak govor – zahvalnicu. Međutim, važno je da taj govor ne bude dosadan ni dugačak, a samim tim i brzo zaboravljen. Takođe, treba da budete odmereni i pažljivi u odabiru reči. Morate misliti na vreme koje vam je dato i na ljude koji vas slušaju. A ipak je važno da se zahvalite svima i da pomenete ljude koji su doprineli vašem uspehu. Kako da uspete u tome? Nešto morate obavezno reći, a nešto valja izostaviti! Ostalo je na vama i vašoj mašti.

Dobar utisak ostavićete ako se odmah obratite „poštovanim damama i gospodi“ umesto da krenete od poštovanih kolega i prijatelja, domaćina, gospode i gospođa, dama i džentlmena i ostalih poštovanih koji vam mogu izleteti iz usta u trenutku razgaljenosti zbog nagrade koja vam je pripala. Možete im reći kako mislite da žiriju nije bilo lako jer je konkurencija zaista odlična, ali nipošto nemojte reći kako mislite da je žiri bio očajan kada je odlučio da baš vas nagradi. Oni koji su vas nagradili voleli bi da čuju da ćete opravdati njihovo poverenje, ali im se ne bi dopalo da osobu koju su označili kao pobednika čuju da misli kako ima mnogo boljih od njega. To prosto ne ide. Ipak, umesto da kažete kako ste znali da ćete vi pobediti, bolje je da se samo zahvalite.

Inače, na silnim dodelama filmskih nagrada obično imamo (ne uvek prijatnu) priliku da vidimo kako i koliko loše može da izgleda kada emocije u jednom naletu uspeju da odnesu prevagu nad razumom onoga ko je nagradu primio.

Srećom, ne dešava se to svima. Jedan od duhovitijih primera obraćanja publici prilikom primanja nagrade za „doprinos svetu zabave“ bio je nastup Harisona Forda, koji je rekao: „Pripremio sam dva govora. Jedan kraći i jedan duži. Reći ću onaj kraći: Hvala! Ali čini mi se da ima dovoljno vremena i za onaj duži, koji glasi: Mnogo vam hvala!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.