U trendu

Kamasutra

Gotovo da ne postoji čovek koji nije čuo za „Kamasutru“, staroindijsku knjigu o pravilima ljubavi i veštini vođenja ljubavi. Jedni o tome šapuću u zatvorenim krugovima, među bliskim prijateljima, a oni drugi, smeliji, uz prijatnu svetlost sveća predaju se mnogim ljubavnim čarima koje su u njoj opisane.

U bukvalnom prevodu sa sanskrita Kamasutra znači „đerdan ljubavi“. Mnogi je smatraju vodičem kroz seksualno uživanje i ostala zadovoljstva, iako se knjiga bavi još nekim muško-ženskim odnosima i antropologijom uopšte. Seksualno umeće i erotska tehnika obrađeni su samo u jednom od ukupno sedam poglavlja, ali je upravo zbog toga ovo jedna od najpoznatijih i najčitanijih knjiga na svetu.

Kama je uživanje u svim onim stvarima koje prijaju našim čulima i koje ih nadražuju. Svaka stimulacija čula sluha, vida, ukusa, mirisa i dodira, povezana sa mišlju o tome, daje onaj izraziti užitak koji doživljavamo kada dodirujemo predmet svojih želja; tako bar kaže Vatsjajana, pisac „Kamasutre“. Šta se zapravo krije iza korica ove knjige? Možda ne postoji pravi odgovor na to pitanje, jer „Kamasutru“ svako tumači onako kako on želi i kako to njemu odgovara u nekom datom trenutku. Ipak, jedno je sigurno: u njoj su opisani egzotični položaji koji se mogu primeniti tokom seksa kako bi se on učinio zanimljivijim. Tehnika vođenja ljubavi iz „Kamasutre“ datira iz perioda od prvog do šestog veka naše ere, a poze koje su u njoj opisane primenjuju se uspešno na različitim strana sveta i dan-danas.

U „Kamasutri“ je dat prikaz nekoliko vrsta ljubavi, u zavisnosti od niza različitih faktora koji određuju prirodu seksualnog odnosa: sponatno sjedinjavanje, kome sledi uzajamna simpatija, ljubavno sjedinjavanje iz strasti i požude, spajanje zarad neke buduće ljubavi itd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.