Kancelarijska elegancija

Bez obzira na modne diktate s raznih strana, ozbiljan poslovni muškarac uvek bi trebalo da se pridržava bontona kada je oblačenje u pitanju. Određena pravila jednostavno ne zaobilaze detalje kao što su kravata, cipele, torba… Ali, krenimo od košulje. Klasičan kroj uvek je najpraktičniji, jer se dobro uklapa uz svako odelo, a poslovnom muškarcu daje notu ozbiljnosti. U svakom slučaju, ne bi trebalo da bude uska, već ležerna i dovoljno dugačka da može da se upaše u pantalone. Izaberite širi okovratnik ako vam je lice izduženo, dok model s oštrim ivicama stoji osobama okruglog lica i bucmastih obraza. Ako imate dugačak vrat, odaberite model s dva dugmeta na kragni. Prema bontonu, muškarci bi na poslu uvek trebalo da nose dug rukav, bez obzira na godišnje doba.
Kad je reč o sakou, preporučuju se dve varijante: klasični kroj ili model s dvorednim kopčanjem; ne bez razloga, jer oba modela dobro pristaju većini muškaraca. Što se boja tiče, samo crna, teget, siva, braon i bež dolaze u obzir, u jednobojnom desenu ili sa sitnim prugama. Rukavi sakoa trebalo bi da dopiru do zgloba, tako da šake budu slobodne a da rukav košulje diskretno viri. Osnovno pravilo u vezi s pantalonama je da imaju visok struk, to jest da budu iznad kukova. Dužina nogavica je do polovine cipele, a desen zavisi od sakoa. Što se tiče kravate, najvažnije je da bude pričvršćena tako da vam ne smeta dok obavljate posao, a da ne bude ni previše labava; dugačka toliko da dopire do kopče na kaišu, dok širina zavisi od kragne. Ako je okovratnik košulje širi, i kravata treba da bude šira; ukoliko je uži, preporučuju se klasični modeli. Izbor boja i desena zavisi od mode, ali se ne preporučuju jake nijanse niti šareni modeli.
U poslovnoj eleganciji cipele su izuzetno važan detalj. Nećete pogrešiti ako se opredelite za klasičan model, s blago zaobljenim vrhom koji prati liniju stopala. Nijansu cipela treba da uskladite s kaišem, koji je jednobojan, glatke površine, s jednostavnom kopčom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.