U trendu

Karijera bez sukoba

Prvo pravilo današnjeg poslovnog bontona glasi: izbegavajte sukobe na poslu, i to po svaku cenu. Razmena mišljenja je poželjna, ali je taktiziranje neophodnije. Da vas sitne nesuglasice ne bi nervirale i da ne bi negativno uticale na posao, naučite kako da postupate s tvrdoglavim kolegama i saradnicima koji su bez obzira na povoljnost prilike uvek spremni za svađu.

Onaj ko je sveznalica uvek misli da sve najbolje radi. Bez obzira na to kako ste mu uputili dobronamerni savet ili konstruktivnu kritiku povezanu s poslom, nema šanse da ga ubedite da je pogrešio. Najbolji način da priđete ovakvom saradniku jeste da kritikujući sopstvene slične greške ukažete na to gde je on pogrešio. Ukoliko se ispred vas nalazi osoba koja je po prirodi svađalački nastrojena, koja obožava rasprave, čak i oko neke beznačajne sitnice, nije ni bitno da li se neki konkretan problem tiče nje, ona će glasno izneti svoje mišljenje. Kako u tim situacijama nemate šanse da naterate takvog čoveka na racionalan razgovor, najbolje je da sačekate da dotični završi sa svojom predstavom. Zatim mu mirno recite kako stoje stvari i da nema potrebe da se uzbuđuje zbog sitnica koje se njega možda i ne tiču.

Svojeglavi tipovi ljudi jesu oni koji su toliko posvećeni svojim idejama i tome kako neki projekat treba završiti da ih komentari ostalih kolega i ne zanimaju. Čak i ako su sigurni da neko možda ima bolji predlog za rešenje problema, pokušaće na sve načine da isteraju svoje mišljenje. Iako je tvrdoglavim osobama veoma teško dokazati da greše, pokušajte polako da objasnite kako je vaš način rešavanja problema možda bolji. Ako baš nikako ne uspete da progurate svoju ideju, barem ponudite pomoć u realizaciji nekog posla. Možda to i nije pravi način, ali to ne znači da neće biti delotvoran. U svakom slučaju, sukob nije rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.