Ko i zašto voli plavuše?

Stalno čitate rubrike namenjene našem polu, pronalazite gomilu saveta i podataka o muško-ženskim odnosima, a verovatno često sebe ne možete da prepoznate u njima u dovoljnoj meri. Da li je ovo jedan od takvih primera, ili priča o tome kakve žene vole muškarci širom sveta i kroz vekove pokriva i vaš ukus? Kriterijumi ženske lepote razlikovali su se iz epohe u epohu i od kontinenta do kontinenta i tu nema pogovora.

Ipak, treba se složiti s tim da tokom vremena koje je prošlo muškarci prednost zapravo nisu davali ni crnkama ni plavušama nego pre svega vitkim i nežnim ženama. Dovoljno je da prođete kroz komparativnu književnost Engleske šesnaestog, sedamnaestog ili osamnaestog veka, kao i kroz kinesku ili indijsku poeziju da biste došli do zaključka da grudi, zadnjica i bedra, erogene zone par ekselans, visoko figuriraju u literarnim opisima, ali da se ipak najčešće ističu vitkost i gracioznost ženske figure.

Renesansni slikari govore suprotno. Na njihovim slikama centralno mesto zauzimaju raskošno građene žene s mnogo oblina, koje u najvećoj meri asociraju na plodnost. A na gracioznost? Ne baš toliko, posebno kada se uzme u obzir odnos koji se danas zauzima prema ženskom telu, koje je gotovo sasvim lišeno oblina i kao takvo (nekim čudnim slučajem) postalo prihvatljivo i poželjno – osim ukoliko nemate vrlo specifičan ukus za graciozno.

Naravno, priča se uvek na kraju svede na onu poznatu izreku da o ukusima ne vredi raspravljati. A ukusi muškaraca su različiti, onoliko koliko se svi razlikujemo jedni od drugih. Voleli vi najviše neku vitku plavušu, puniju crnku ili zaobljenu riđokosu, razloga za brigu zapravo nema, bar ne onih koji bi se dali okarakterisati kao problematični preko svake mere. Statistike ionako samo služe tome da unose zabunu među ljude, a vaš ukus je uvek samo vaša stvar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.