Koktel (2)

„Fina“ pića koja se koriste u koktelima jesu konjak, amareto, tekila i druga, a za „popravljanje“ ukusa služe grenadine (liker od nara), vermut (slatki ili suvi), liker od narandže i biteri. Tu su i sredstva za mešanje i dopunjavanje: soda, tonik, sok od pomorandže. Posebna priča su vizuelni efekti. Za ukrašavanje se koriste maslinke, maraskino višnje, trešnje, žuti i zeleni limun, a tu su i razne vrste keksa ili, u krajnjem slučaju, šareni kišobrančići… Sve je stvar mašte i dobrog osećaja za lepo. Kokteli se mogu služiti kao aperitivi (znači, pre jela), zatim kao didžestivi (posle jela), a mogu se konsumirati i kao pića za duže sedenje ili stajanje.

Prema ocenama mnogih vrsnih barmena, najpopularniji koktel na svetu na bazi džina je Martini dry, za koji se priča da ga je izmislio izvesni barmen koji se zvao, zamislite – Martini. Pripremao ga je, navodno, specijalno za Džona Rokfelera negde početkom dvadesetog veka.

Kako se spravlja to čudesno piće? Za njegovu pripremu ne treba vam čak ni šejker. Naime, u čašu za mešanje, prethodno napunjenu suvim kockama leda, prvo se uspe ohlađeni džin, pa se doda vermut (takođe ohlađen). Sledi desetak sekundi snažnog mešanja kašičicom, a zatim se sve to procedi, sipa u dobro ohlađenu martini čašu i na kraju se ukrasi jednom ili dvema maslinkama. Pored toga što služi kao dekoracija, maslinka obogaćuje piće eteričnim uljem, a na kraju je možete pojesti kao poslednju poslasticu.

Ovde treba obratiti pažnju na sitnice, a o popularnosti ovog koktela dovoljno govori podatak da su ga gotovo svakodnevno ispijali Vinston Čerčil, Hemfri Bogart, Luis Bunjuel, Bili Vajlder, Bet Dejvis i mnogi drugi. Ukoliko želite da svoje ime dodate na listu konsumenata, prvom sledećom prilikom isprobajte šta se to toliko dopada ljudima koji se opredeljuju za ovu kombinaciju alkoholnih pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.