Kondom po vašoj meri

Na tržištu ima sve više vrsta prezervativa i nije ni čudo što se pri izboru sve češće postavlja pitanje koji je pravi za vas i vašu partnerku. Od pravilnog izbora zavisi da li ćete se susresti sa sidom, gonorejom, hlamidijom, sifilisom, herpesom ili neželjenom trudnoćom. Vrlo nemili susreti, morate priznati. Zato ih treba izbegavati.

Iako nema prezervativa koji daje stoprocentnu garanciju (znate ono da se nezgode događaju), ipak su oni najbolja zaštita od bolesti. Tako su, na primer, kondomi koji u sebi sadrže lateks pogodniji za zaštitu od trudnoće, jer lateks pravi efikasnu barijeru. Kondomi koji u sebi sadrže plastiku mogu efikasno da štite od side, ali za razliku od onih sa lateksom, lako skliznu i onda nema ništa od zaštite. Oni koji u sebi sadrže sastojke životinjske kože, na prvom mestu jagnjeće, blokiraju spermatozoide, ali virusi i bakterije slobodno prolaze.

Prezervativi se razlikuju i po svojim osobinama i dimenzijama. Imate one koju su senzibilni, što je sinonim za tanke, koji čine da se ponekad osećate kao da ga uopšte i nemate na sebi. To je možda i razlog zbog kojeg se lako cepaju, pa onda tako zaista i budete nezaštićeni u seksu. S druge strane su oni koji su jači, bolje rečeno – deblji, sa njima ste sigurniji pošto se sigurno neće cepati, ali kao i svi kondomi i oni imaju svoju manu, a to je da su ponekad toliko čvrsti da ih je zaista muka koristiti. Dok dimenzija u svakom drugom slučaju nije važna, ovde je veličina i te kako bitna stavka. Ako vam je kondom previše uzan, znači da će lakše pući, ali ako se odlučite za neki koji vam nije primeren – daleko veći od onoga čime raspolažete, sledi vam opasnost od toga da sklizne u toku seksa.

Pored toga, možete se još opredeliti za one koji imaju stimulativna dejstva – oni su za vas zaštita, dok njoj pružaju zabavan osećaj; možete izabrati podmazane – smanjuju rizik od cepanja, jer je manje trenje, ili one koji imaju spermicide – pružaju najveću zaštitu od trudnoće, ali ne ubijaju ni HIV ni ostale viruse. Suština čitave priče je da pri kupovini pažljivo proverite da li im je istekao rok upotrebe, a kada se odlučite i kupite kondom, neposredno pre upotrebe obratite pažnju na to da nije slučajno negde oštećen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.