U trendu

Kultura stanovanja

Poznato je da boje utiču na psihu: pozivaju na akciju, popravljaju raspoloženje, smanjuju napetost, daju dinamiku prostoru. Pored toga, boje deluju i na vaše fizičko stanje. Recimo, tople boje kao što su žuta, crvena i narandžasta podižu arterijski pritisak, a hladne poput zelene, crne i plave imaju suprotan efekat. Jednobojan ambijent umara oči. Zato za zidove, drvenariju i mebl štof treba pažljivo odabrati boje, prvenstveno one koje odgovaraju psihičkim i fizičkim potrebama ukućana.

Nije dovoljno voleti neku boju da bi se živelo u skladu sa njom. Boje su elektromagnetni talasi različitih dužina koji deluju na naše telo i opažanje okoline. Tople boje velikih talasnih dužina podižu moral, dok hladne imaju kraće talasne dužine i neutralnije delovanje. Svetlije nijanse više umiruju od tamnih. Živi tonovi podižu tonus i daju energiju, dok pastelne nijanse smiruju. Da bi se dobro iskoristila veza između boja i psihe, treba se detaljnije upoznati sa njihovim uticajem. Belo je simbol mira i čistote. Ova boja odgovara svim prostorima u stanu. Daje utisak vedrine, ali belo može delovati isuviše hladno ako je boja čista i ukoliko dominira čitavim prostorom.

Kad želite da postignete više topline, belu boju tonirajte ili kombinujte sa nebeskoplavom. S druge strane, crvena boja uzbuđuje, privlači pažnju i pojačava apetit. Najbolje je koristiti je u kuhinji, a treba je izbegavati u sobi, naročito ako neka osoba pati od nesanice. Narandžasta je topla i svetla boja. Njena svojstva bliska su osobinama crvene. Ova boja, kao i crvena, budi apetit, pobuđuje simpatije u kuhinji ili u trpezariji. Žuta je najbliža svetlosti, podseća na radost i toplinu, stimuliše duh i poboljšava koncentraciju. Idealna je za kancelariju, ali ne i za spavaću sobu, jer otežava uspavljivanje. Ako već birate žutu boju, onda se obavezno opredelite za limun nijansu.

Plava umiruje, naročito ako je svetlih tonova. Pogodna je za spavaću sobu, budući da povoljno deluje na san. Dobra je i za kupatilo pošto svetla nijansa plave boje asocira na higijenu. Pored toga, plava boja ima najveći broj nijansi – od tamnoplave do boje lavande. Zelena boja takođe deluje umirujuće. To je prava antistres boja. Podseća na prirodu i ostavlja utisak mirnoće. U najnežnijim tonovima zelenoplavičasta najviše odgovara prostoru za odmor i dečjoj sobi.

Braon i bež neće vam smetati samo ako ste lepo raspoloženi. Međutim, u slučaju da niste, stvoriće vam utisak iznemoglosti. Siva boja je elegantna. Važno je da ne vuče na plavo, jer onda prostor u kome dominira podseća na beton i izgleda sumorno. Crna boja upija svetlost i asocira na trajanje. Naravno, ne treba je koristiti za čitavu površinu, već samo u dekoraciji, kad želite da istaknete neku drugu boju.

Boje daju atmosferu prostoriji i dimenziju prostoru. Da bi prostorija izgledala veća, koristite belu i žutu, svetloplavu i svetlozelenu. Ne koristite više od tri boje kako biste postigli harmoniju. Nepravilnosti u prostoru popraviće površine ili tkanine jarkoplave, zelene ili ljubičaste boje. Zbog jačine, veliki uspeh imaju crvena ili boja cigle. Međutim, novi trendovi sa metalik nijansama u najsitnijim tonovima postaju sve popularniji. Razmislite malo, a zatim donesite odluku i ofarbajte svoj životni prostor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.