U trendu

Lekoviti dodiri (1)

Da li ste znali da osobe koje su u najranijem detinjstvu bile lišene nežnosti celog svog života tragaju za nežnim fizičkim dodirom, ili da se u mozgu beba koje su mnogo mažene razvijaju centri za kontrolu stresa? Dakle, ukoliko naučite da jedno drugom nežno milujete ili masirate određene delove tela, pomoći ćete i sebi i njoj da se opustite i oslobodite stresa, anksioznosti i nesanice. Ukoliko ste napeti i nervozni, zamolite partnerku da vas nežno izmasira i odmah ćete se osećati kao preporođeni.

Možete početi masažom glave jer se tako odbacuju negativne misli i brige zbog kojih ste stalno napeti. Ukoliko ste preopterećeni, zbunjeni ili nesigurni, loše emotivno stanje u kojem se nalazite opterećuje ceo vaš organizam i izaziva psihofizički stres.

Kako masirati glavu? Kao kad perete kosu. Neka vaša partnerka istim kružnim pokretima provlači prste kros vlasi i vrhovima prstiju masira kožu. Dodir treba da bude energičan, a pokreti treba da krenu iz centra i da se šire prema spolja. Takvom masažom mozak se napaja kiseonikom i oslobađa negativnih misli, dok se masiranjem temena pojačava koncentracija. Ipak, masaža glave ne preporučuje se osobama koje pate od jakih glavobolja, budući da taj problem upravo nastaje zbog preterane osetljivosti tog dela našeg tela.

Posle glave, pređite na masažu lica. Njome se otklanja nervoza i stres, dok se očni mišići i mišići vrata postepeno opuštaju. Masažu počnite od tačke između obrva, tamo gde tokom godina nerviranja najpre nastaju vertikalne bore zbog namrgođenosti. Od tačke između obrva treba dalje krenuti preko čela ka obrazima i nazad, a zatim malim kružnim pokretima izmasirati uglove usana i tačku između usana i nosa. Na kraju treba još jednom pritisnuti tačku između obrva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.