Ljubavni izlet

Kada se govori o prevari, ne postoji istraživanje koje može da porekne da su "ljubavnim izletima" u podjednakoj meri sklona oba pola. Dakle, i mi i one podjednako smo poligamni ili monogamni, a odnos prema "švrljanju" zavisi od svake osobe ponaosob, njenog mentalnog sklopa, vaspitanja, kao i kulturnog miljea u kom je odrasla, a sve u dobroj meri zavisi i od stavova koje je određena osoba usvojila. Istina je veoma jednostavna – svako je odgovoran za svoje ponašanje i nema razloga da se krivica traži u onom drugom. Niko nikoga ne može naterati da nešto učini ukoliko on to ne želi ili ne traži priliku, a odbrambeni mehanizam svaljivanja krivice na tuđa leđa odavno je poznat, kao i to da mu je svrha da se osećaj krivice minimizira a savest, po mogućnosti, ćušne ispod tepiha.
Jedan od čestih mitova koji prati neverstvo jeste priča o tome da je prevara neka vrsta eliksira. Za nastanak ovog mita verovatno su odgovorne godine seksualne revolucije, kada su se propagirale seksualne slobode koje su tvrdile da je prevara pravo osveženje za dugogodišnje brakove, a ujedno i doraz emancipacije žena. Realnost je, naravno, malčice drugačija. Preljuba, s čije god strane došla, otvorena ili duboko prikrivena, po pravilu uništava i najstabilnije brakove.
Ukoliko vam je u braku ili u vezi dosadno, umesto da posegnete automatski za zabranjenim voćem, pametnije bi bilo osvežiti vezu u kojoj ste i aktivirati onu kreativnost koja postoji na početku svakog emotivnog vezivanja. Ako je zaljubljenost nestala, prevara je u redu – to je odličan izgovor za sve one koji misle da su emocije dar s neba; pojave se i nestanu spontano, bez ikakvog našeg udela. Čovek teško prestaje da voli i onaj drugi mora baš dobro da se potrudi da nešto zabrlja kako više ne bi bio voljen. Ukoliko ljubav vremenom ipak izbledi, iščezne ili na prečac zalupi vrata, mnogo je poštenije obaviti jedan prijateljski razgovor s osobom koju ste dotad voleli i poštovali, a zatim se miroljubivo razići.
Teško je zamisliti da se posle avanture vrate stare emocije i poverenje, a treba i postaviti pitanje da li ste spremni da za koju godinu možda primite isti takav udarac koji ste svojevremeno zadali svojoj partnerki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.