U trendu

Ljubimac u stanu

Ma koliko voleli pse, ljubitelji ovih četvoronožnih čovekovih prijatelja ipak se dele na one koji obožavaju pse malog formata i one koji vole isključivo pripadnike velikih rasa. Ukoliko i vi spadate u ove druge, a živite u prilično skučenom, gradskom stanu, možda će vas utešiti činjenica da potreba psa za fizičkom aktivnošću nije uvek proporcionalna njegovoj veličini. Dakle, nisu baš svi minijaturni psi strašno nervozni i uvek u pokretu, niti su svi psi srednje veličine uvek spremni za akciju. Uzmite, na primer, engleskog buldoga – to je izrazito lenja pasmina.

Verovali ili ne, ima neverovatno dobroćudnih golijata koji bi radije celi dan spavali nego trčali za bačenom loptom u parku. Međutim, nijedan pas ne voli da dugo ostane sam, zatvoren između četiri zida. Bio on patuljasta pudla ili visoka doga, potrebno mu je vaše društvo i da s vremena na vreme prošeta šape. Ako želite zadovoljnog i zdravog psa, morate ga tri puta na dan izvoditi u polučasovnu šetnju.

Pre nego što nabavite ljubimca koji će izrasti u pravu grdosiju treba da znate da ga u periodu rasta, do dve godine starosti, ne smete primoravati da koristi stepenice, naročito pri silaženju, kako ne bi došlo do deformacije šapa ili leđa. Za velikog psa se opredelite samo ako možete da mu posvetite dovoljno vremena i pažnje i ukoliko živite u prizemlju ili višespratnici s liftom.

Koje vrste najbolje podnose život u stanu? Nemačke doge, džinovi zlatnog srca, koji mogu da dosegnu visinu i do 80 centimetara i težinu do 70 kilograma. One se mnogo bolje osećaju kada su u stanu, sklupčane kraj nogu svoga gazde, nego kada su same u parku. Ipak, radi miroljubive koegzistencije u zgradi i stanu, naučite ga osnovnim pravilima ponašanja, jer njegovi izlivi nežnosti mogu biti i destruktivni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.