Menjajte sebe, a ne druge

Lako je zamisliti da želite da menjate sebe, no čini se da upravo vama to nikako ne polazi za rukom. Stalno se nalazite u situacijama u kojima vam smetaju ponašanje, reakcije, a ponekad čak i izgled ljudi oko vas. Pomalo vam idu na živce oni koji nedostatke traže u vama. Vi jasno vidite da je vaš asistent spor, da menadžeri u vašoj firmi ne znaju da donose prave odluke, da vaš upravni odbor ne razume opasnost koja vreba od konkurencije jer nije spreman da na vreme uvodi promene, da vaša partnerka ipak traži malo previše, a sama nema dovoljno razumevanja…
Da nastavimo s nabrajanjem? I kako onda poverovati da ćete menjajući sebe uticati na to da i oni oko vas postanu bolji? Stalno se, naime, govori o potrebi da postanemo bolji, a time i da nabolje menjamo svet. Je li to uvek moguće? Spremni smo da ponudimo savet drugima, a retko smo spremni da to isto primenimo na sebe. Kako, dakle, promeniti sebe? Za početak, uklonite svaki otpor prema promenama. Svako od nas ima mogućnost (a začudo i znanje) da izvrši promene na sebi, a time, utičući na svoju okolinu, i da menja i svet oko sebe. Ako u jednačini s nekoliko nepoznatih promenite barem jednu, menja se i rezultat. Zlatno je pravilo da unutrašnja promena zapravo rezultira i direktnim promenama, ali i promenama same okoline. Iako na prvi pogled izgleda neverovatno, ima tu logike.
Promena u nama izaziva promene izvan nas. Da bismo to postigli, nužno je biti spreman za promenu i ukloniti barijere u razmišljanjima, kojima smo skloni. Neko vas je izbacio iz takta, iznervirao vas ili osećate da vam smeta? U tom slučaju, prvi korak je upitati samog sebe: posedujem li ja u svom karakteru i ponašanju neku lošu crtu koja me podseća na tu osobu i na taj način joj dopuštam da na mene utiče tako da ja burno reagujem? Iskren odgovor na ovo pitanje mogući je početak vaše promene nabolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.