U trendu

Mesečno ejakulirajte ‘samo’ ovoliko puta i smanjićete rizik od raka prostate

Zdravlje prostate osetljivo je ali vrlo važno pitanje za muškarce širom sveta. Žlezda koja proizvodi većinu tekućine u spermi je očigledno važna, ali poremećaji u tom području sve su češći među muškarcima starijim od 50 godina.
Povećana prostata može uzrokovati učestalo i bolno mokrenje, a uz sve to je rak prostate je treći najčešći rak u Americi.

Dijeta, vežbe i redovni pregledi najefikasniji su način da prostata ostane zdrava.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Harvard otkrili su novu, mnogo prijatniju metodu. U časopisu Evropska urologija objavljeno je da visok nivo seksualne aktivnosti može smanjiti rizik od dobijanja raka prostate. U studiji je učestvovalo 32 hiljade muškaraca, kojima su praćene seksualne navike, prenosi Klix.ba.

Zaključak studije da kod onih koji imaju veći broj ejakulacija tokom meseca imaju manje šanse da će dobiti rak prostate.

„Otkrili smo da je kod muškaraca koji beleže više ejakulacija mesečno u kasnijem dobu, manje verovatno da će im biti dijagnostifikovan rak prostate. Ova velika studija daje do sada najjači dokaz korisne uloge ejakulacije u prevenciji raka prostate“, kazao je autor istraživanja.

Istraživači veruju da će vas 21 ejakulacija zaštiti od raka prostate. Naime, istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su ejakulirali 21 put mesečno imali 33 posto manji rizik od raka prostate.

Razlog tome još uvek nije utvrđen, ali naučnici pretpostavljaju da se ejakulacijama mogu isprati toksini.

Naravno, sama ejakulacija neće u potpunosti spasiti vašu prostatu. Stručnjaci kažu da su gojaznost, pušenje, prerađena hrana s visokim udelom masnoće i nasledni faktor takođe uzroci koji mogu dovesti do raka prostate.

Doktor Džejms Balč veruje da je zdrava ishrana ključna stvar u zaštiti prostate kod mušakaraca.

„Ako muškarac ne želi da završio na opeacionom stolu i po svaku cenu želi da izbegne rak prostate, on mora izbegavati hranu s visokim udelom masti i toksine iz okoline koji doprinose problemima s prostatom“, kazao je Balč.

Uz sve ovo i prestanak pušenja i fizičke vežbe pomoći će vam da se adekvatno zaštitite od raka prostate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.