U trendu

Muškarci, vijagra vam više neće trebati: Za bolju erekciju jedite ovo voće

Pojava vijagre i drugih lekova za erektilnu disfunkciju (ED) unela je revoluciju u svet seksualne medicine. Međutim, lekovi za erektilne disfunkcije ne deluju na svakog muškarca. Neki muškarci mogu imati neprijatne nuspojave, posebno ako imaju bolove u grudima i bolesti srca. Ali da li ste znali da postoji zdrava alternativa? U pitanju je konzumacija lubenice.

Naime, ovo voće ima niz zdravih jedinjenja. Većina lubenice se sastoji od vode, ali ostatak je bogat antioksidansima i aminokiselinama, a to je odlično za celokupno zdravlje, posebno za muškarce, piše Živim.hr.

Jače erekcije

Lubenica je prirodni izvor citrulina, aminokiseline koja može da podrži bolju erekciju.

Vijagra deluje tako što povećava dotok krvi u penis i na taj način omogućuje muškarcu da lakše postigne erekciju kada je uzbuđen. Citrulin može da uradi istu stvar, iako deluje na drugačiji način od „male plave tabletice“.

Preliminarno istraživanje objavljeno u časopisu Urology sugeriše da telo može da citrulin pretvori u drugu aminokiselinu, zvanu arginin. Arginin se pretvara u azotov oksid. Azot oksid širi krvne sudove, povećava dotok krvi u penis i poboljšava erekciju.

Budući da se lubenica većinom sastoji od vode, najveće koncentracije citrulina dolaze iz koncentriranog soka lubenice. Što znači da muškarci koji žele da koriste lubenicu kao prirodnu vijagru, mogli bi da postignu bolje rezultate konzumacijom njenog soka.

Šta kažu istraživanja?

Istraživanja koja prate efekte citrulina i lubenice su relativno nova, a većina je obavljena na životinjama. Upravo zato je prerano govoriti da postoje dokazi da lubenica može djelovati kao prirodna Viagra.

No, preliminarna istraživanja jesu obećavajuća i trenutno nema rizika povezanih s konzumacijom lubenice. Što znači da muškarci mogu da uživaju u lubenici, soku od lubenice i suplementima citrulina i pokušaju da ih koristite kao zamenu za vijagru.

U studiji iz 2011. godine, istraživači su pratili 24 muškarca s erektilnom disfunkcijom. Jedan mesec su uzimali placebo, a drugi mesec suplement citrulina.

Samo dvojica muškaraca koji su uzimali placebo uočili su da im se erekcija vratile na normalnu tvrdoću. Ali polovina muškaraca koji su uzimali citrulin doživeli su poboljšanja koja su dovela do toga njihova erekcija bude normalne tvrdoće.

Uz to, muškarci koji su uzimali citrulin češće su imali seksualne odnose, u proseku 1,37 snošaja mesečno pre istraživanja i 2,3 mesečno nakon istraživanja. Nijedan od muškaraca nije iskusio nuspojave.

Jedna studija iz 2013. godine skupila je podatke o štakorima s erektilnom disfunkcijom koja im se javljala zbog lošeg protoka krvi u penis. Ovaj poremećaj se zove arteriogena erektilna disfunkcija i čest je uzrok problema s erekcijom.

Pacovi koji su pili vodu s dodatkom citrulina doživeli su poboljšanje s erekcijom u poređenju sa pacovima koji su primali placebo i pacovima koji su bili podvrgnuti operaciji krvnih sudova.

Muškarci bi trebalo da imaju na umu da lubenica verovatno nije tako efikasna kao vijagra i da možda neće delovati na muškarce koji nisu uspeli da postignu erekciju s vijagrom. To je zato što lubenica povećava dotok krvi u penis, baš kao i vijagra. Ako je neki drugi problem u pitanju, kao što je oštećenje nerava, samo povećanje protoka krvi možda neće biti od velike pomoći.

Rizici i benefiti konzumacije lubenice za erektilnu disfunkciju

Lubenice se smatraju sigurnima, čak i u velikim količinama, osim ako muškarac ima alergiju na nju.

Muškarci koji imaju dijabetes trebali bi da razgovaraju sa svojim lekarima o količini koju mogu da konzumiraju. Iako su zdrave, lubenice mogu povećati nivo šećera u krvi zato je važno da se dijabetičari posavetuju sa stručnjakom.

Lubenica ima malo kalorija, ali prekomerna konzumacija bilo koje hrane može dovesti do debljanja. Nije pametno jesti velike količine bilo koje hrane, naročito ako to uzrokuje bol u crevima ili neprijatan osećaj sitosti. Nijedno istraživanje nije otkrilo ozbiljne nuspojave povezane s lubenicom kod zdravih muškaraca ili životinja. Zbog toga je u redu isprobati lubenicu kao alternativu vijagri ili ih čak koristiti zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)