Muške muke (1)

Kada se govori o seksualnim problemima, najčešće nam prva pada na um impotencija. Međutim, malo ljudi zna da od prevremene ejakulacije pati najveći deo muške populacije. Pojava je veoma frustrirajuća za oba partnera, ali ohrabruje podatak da je ovaj problem u velikom broju slučajeva moguće izlečiti, kao i da se neke tehnike mogu izvoditi samostalno i u kućnim uslovima.

Kako uopšte definisati preuranjenu ejakulaciju? Pošto nije moguće definisati koliko seksualni odnos treba da traje, možda je najlogičnije objasniti to stanje kao ejakulaciju do koje dolazi pre nego što muškarac to želi i bez mogućnosti da je kontroliše. Ipak, treba naglasiti da se većini muškaraca tu i tamo dešava da ne mogu baš potpuno da se kontrolišu i da ejakuliraju pre nego što bi to želeli. To su uglavnom situacije ekstremnog uzbuđenja ili stresa.

Muškarci koji imaju problema sa prevremenom ejakulacijom nisu u stanju da prepoznaju trenutak „neizbežnog“, posle koga više nisu u stanju da se kontrolišu. To je trenutak neposredno pre ejakulacije, a muškarci uglavnom mogu da ga prevaziđu promenom ritma ili načina stimulacije, ili jednostavnim zaustavljanjem svih aktivnosti kako bi sačekali da „napad“ prođe.

Postoji mnogo razloga koji igraju ulogu u ovom poremećaju. Kod nekih osoba seksualni odnosi su od početka bili ubrzani (nedostatak vremena, adekvatnog prostora, požurivanje od strane partnerke), ili je seks izazivao jako osećanje krivice i anksioznosti. Bez obzira na uzrok, telo se navikava na ubrzavanje i prevremena ejakulacija postaje normalna. Prevremena ejakulacija je retko kad rezultat fizičkog stanja, to jest bolesti. Međutim, treba imati na umu da sve situacije koje dovode do stresa mogu ubrzati ejakulaciju. Šta nam onda valja činiti i na koji način se treba i može povesti borba sa ovom nemilom situacijom?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.