Muške muke (2)

Šta, dakle, treba uraditi da bi naša „mala snaga“ funkcionisala najbolje moguće u svakoj situaciji? Postoji nekoliko tehnika koje mogu pomoći da se prevaziđe problem.

Na prvom mestu, neophodno je da muškarac nauči da prepozna „trenutak neizbežnog“. U početku može da vežba sam, a kasnije bi bilo dobro da o tome razgovara sa partnerkom i da je zamoli za pomoć. Pre nego što se počne sa „vežbanjem“, savetuje se kompletna relaksacija, za koju su dobre različite tehnike disanja, umirujuća muzika ili tople kupke. Zatim, osoba treba da bude svim srcem i glavom sigurna da želi seksualni odnos. Ukoliko postoje bilo kakve nesuglasice u vezi, treba ih prethodno raščistiti.

Vežbanje mišića pevličnog dna savetuje se svima koji imaju probleme sa impotencijom i prevremenom ejakulacijom. Većina muškaraca može da odloži ejakulaciju samo stezanjem mišića dna karlice u pravom trenutku. Međutim, preduslov za to je da su mišići uvežbani i jaki. Najčešća tehnika koja se preporučuje jeste tehnika koja se zasniva na sistemu „stani-kreni“, to jest „stop i start“. Seksualna stimulacija izvodi se do trenutka neposredno pre ejakulacije i tu se prekida. Kada nadražaj prođe, stimulacija se nastavlja.

Vežba podrazumeva tri uzastopna ponavljanja a s vremenom se produžava vreme do zaustavljanja. Sledeća vežba podrazumeva isto to, samo što se umesto potpunog zaustavljanja samo promeni ritam i intenzitet stimulacije. Ukoliko ove tehnike samopomoći ne daju nikakve rezultate, ili bar ne one koji bi se smatrali zadovoljavajućim, neophodno je obratiti se lekaru. Onda se primenjuje terapija antidepresivima ili nekim drugim lekovima. Za brigu nema razloga, jer ovo stanje ima najbolju prognozu i stepen izlečenja u poređenju sa drugim seksualnim poremećajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.