U trendu

Na koncertu pokazao muškost, a u njemu je živela duša Indijanca

Američki pesnik i roker, frontmen grupe The Doors, Džim Morison pronađen je mrtav u kupatilu svog stana u Parizu pre 45 godina, a ovo su samo neke od interesantnih crtica iz njegovog života.

Morison je rođen 8. decembra 1943., a oca je upoznao tek kada je imao dve godine. Kao dete 1947. svedoči saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da je duša mrtvog Indijanca ‘ušla u njegovu’ i da je s njim ostala kroz život. To ga uverenje neće napustiti do smrti, čak u pesmi ‘Peace Frog’ s albuma „Morrison Hotel“ opisuje to iskustvo.

Mnogi veruju da ime njegovog benda potiče iz naslova knjige koju je napisao Aldous Haksli. Knjiga se bavi uticajem droge na ljudsku percepciju, a zvala se ‘The Doors of Heaven and Hell’ (‘Vrata raja i pakla’).

https://twitter.com/ioTSC/status/936010217904414720

Iako se njegova porodica nadala da će se prijaviti u američku vojsku, završio je školu u Aleksandriji, a kasnije odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje studije kinematografije na UCLA-u, koji je završio do kraja i upoznaje klavijaturistu Reja Manzareka sa kojim osniva bend. Pridružuje im se na bubnjevima Džon Densmor, a mesto gitariste dobija Robi Kriger. Nakon što je 1965. završio studije, Morrison je započeo boemski život u Venice Beachu.

Kada su ga pozvali da gostuje u šou Eda Salivana, Morison je pristao da promeniti stihove pesme ‘Light My Fire’ tako da se izbegne tematika droge i konzumiranja iste. Ipak, u poslednji tren se predomislio i otpevao pesmu s originalnim stihovima. Cela situacija toliko je razljutila voditelja da ih više nikada nije zvao u svoj šou.

Osim što je bio pevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pesmu ‘The Unknown Soldier’. Što se tiče ljubavnog života, bio je apsolutni seks simbol zbog neodoljive harizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mesto imala je Pamela Koulson.

https://twitter.com/arfiantrefo/status/936099703657074688

Morison se u Pariz doselio nakon 1971. i tamo je živeo sa partnerkom Pamelom Koulson. Upravo ona ga je pronašla mrtvog, a kao razlog službeno je naveden srčani udar. Nikad nije obavljena obdukcija tela, pa je ta činjenica već godinama plodno tlo raznim teorijama zavera. Dva dana nakon što je sahranjen, objavljeno je da je preminuo.

Časopis ‘Rolling Stone’ svojevremeno je objavio listu bizarnih i nepoznatih činjenica o muzičkim velikanima, a na prvom mestu našao se upravo legendarni Morison. Neponovljivi pevač Doorsa ovu je ‘laskavu’ titulu zaradio pokazivanjem penisa na koncertu u Majamiju 1969., čime je izazvao jedno od svojih brojnih hapšenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.