U trendu

Nadmudrite konkurenciju

Kako nadmudriti one koji vam stalno „duvaju za vrat“, one koji se najbolje daju opisati kao konkurencija? Poslovna, privatna – svejedno. Reč je o onima koji žele da postignu isto što i vi, samo što nisu u vašem timu; dakle, rade protiv vas. Konkurencija su vam. Kladite se u svoje znanje, imajte stav, birajte najbolje, budite što bolje organizovani i možda vam ta reč neće izgledati toliko strašno.
Naoružavanje znanjem nikako ne može da vam škodi. Kao ni donošenje pametnih i promišljenih odluka. U svetu u kome vlada oštra konkurencija i gde ništa više nije tajno, lako je igrati na emocije, a ne na razum. A vaš cilj, šta god da je ono što radite, jeste da navedete ljude na to da vole vaš proizvod. To ne znači da treba da ih ubeđujete u kvalitet onoga što nudite. U savremenom svetu svakodnevno se možete sresti sa svojim dvojnicima, ukradenim idejama, prisvojenim zaslugama. To je deo svakodnevice kojem ne bi trebalo da se radujemo, ali koji ne može da se izbegne. Važno je da vi ostanete svoji, da istaknete ono što vas izdvaja iz gomile, da naglasite svoje „ekstra ja“. Možda se to nekima neće svideti, a vrlo je verovatno da će vas neki zbog toga i osuđivati. Svejedno, vi „zagrizite“ i budite dosledni svojim idejama.
Umesto da se opterećujete razmišljanjem o prednostima konkurencije i o tome kako da je savladate, pokušajte da pronađete nešto što vas razlikuje od ostalih. Trudite se da stalno unosite novine i da promenu prihvatite kao proces koji je neminovan. Promena ne sme da bude rezultat poslovanja. Pošto u svetu vlada globalna konkurencija, potrebno je i da nađete odgovarajuće saradnike. To više nisu oni koji su vam najbliži, već oni koji su najbolji. Stvaranje uslova za protok kreativnosti treba da bude osnova onoga čime ćete konkurenciju potisnuti u drugi plan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.